FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Formula 1: Η Michelin κατέθεσε υποψηφιότητα για να εφοδιάζει με ελαστικά τις ομάδες

Η Michelin κατέθεσε υποψηφιότητα για να παρέχει ελαστικά στις ομάδες της Φόρμουλα Ένα από το 2017, με τον όρο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων στο πρωτάθλημα ότι αυτά θα έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις και μεγαλύτερη αντοχή.
Η γαλλική εταιρεία ελαστικών γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter ότι κατέθεσε πρόταση στον εν λόγω διαγωνισμό πριν από την αυριανή λήξη της σχετικής προθεσμίας.
Η Pirelli, η οποία παρέχει αυτή τη στιγμή ελαστικά στις ομάδες της Φόρμουλα Ένα, θεωρείται το φαβορί, την ώρα που κάποιες σημαντικές προσωπικότητες του αθλήματος αντιτίθενται στην αλλαγή των τροχών στις 18 ίντσες, από τις 13 που είναι σήμερα.
«Θα δούμε αν θα επιλεγούμε ή όχι» δήλωσε στην ιστοσελίδα motorsport.com ο επικεφαλής μηχανοκίνητου αθλητισμού της Michelin, Πασκάλ Κουασνόν, και συμπλήρωσε: «Όμως θα έλεγα ότι θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις προτάσεις μας και να προσφέρουμε την ευκαιρία στις ομάδες και τους οδηγούς να έχουν ένα ελαστικό, το οποίο δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφραστούν και να οδηγήσουν στο μάξιμουμ».
Οι οδηγοί διαμαρτύρονται τακτικά ότι οι τωρινοί κανονισμοί τους αναγκάζουν να προσέχουν τα ελαστικά τους, τα οποία φθείρονται γρήγορα, και να... σηκώνουν το πόδι από το γκάζι, προκειμένου να κάνουν οικονομία στα καύσιμά τους.
Η Michelin αποσύρθηκε από τη Φόρμουλα Ένα το 2006, ένα χρόνο μετά το γκραν πρι της Ινδιανάπολης, το οποίο εξελίχθηκε σε φιάσκο, καθώς διεξήχθη με μόνο έξι μονοθέσια, καθώς οι ομάδες που χρησιμοποιούσαν ελαστικά της γαλλικής εταιρείας αποσύρθηκαν για λόγους ασφαλείας. Από τότε η Φόρμουλα Ένα έχει έναν και μοναδικό προμηθευτή ελαστικών, με την Pirelli να αντικαθιστά την Bridgestone το 2011.
Ο Κουασνόν δήλωσε πως η Michelin προτιμάει τον ανταγωνισμό, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι η τεχνολογική πρόκληση μπορεί να προέλθει από τους ίδιους τους κανονισμούς.
«Όταν δεν σου επιτρέπεται να αλλάξεις λάστιχα και να ανεφοδιαστείς την ίδια στιγμή στο Λε Μαν, οι ομάδες χρειάζονται ελαστικά που μπορούν να διαρκούν περισσότερο. Επομένως, ακόμη και χωρίς ανταγωνιστές, δέχεσαι πρόκληση σε ένα τεχνικό επίπεδο από τους πελάτες σου. Αυτό θέλουμε να κάνουμε στη Φόρμουλα Ένα. Εάν υπάρχουν αρκετοί προμηθευτές ελαστικών, τέλεια. Εάν υπάρχει μόνο ένας, τότε μια μετάβαση στις 18 ίντσες και ένα θέαμα που γίνεται με ελαστικά, τα οποία δεν αλλάζεις κάθε δέκα γύρους, είναι ήδη μια αρκετά καλή τεχνική πρόκληση, η οποία θα είναι χρήσιμη για όλους μας» είπε.
Πάντως, ο εμπορικός διευθυντής της Φόρμουλα Ένα, Μπέρνι Έκλστοουν, έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στις προτάσεις της Michelin, καθώς δήλωσε μέσα στο Μάιο ότι «το μόνο που θα έκανε η Michelin θα ήταν να κατασκευάσει ένα σκληρό ελαστικό, που θα μπορούσες να το βάλεις τον Ιανουάριο και να το βγάλεις τον Δεκέμβριο, επειδή δεν θέλουν να βρίσκονται σε μια θέση όπου μπορούν να δέχονται κριτική».
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ρόιτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια