FORMULA 1

Column Left

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ηρθε η ωρα της Ευρωπης...

Μετά από τρεις εβδομάδες αγωνιστικής ανάπαυλας οι ομάδες επιστρέφουν επιτέλους στην Ευρώπη για τον πρώτο αγώνα στην Γηραιά Ηπειρο ο οποίος θα διεξαχθεί στην πίστα της Καταλούνια, στην Βαρκελώνη.
Πρόκειται για την πρώτη παρουσία της Formula 1 στην Ευρώπη έπειτα από τέσσερις αγώνες στην Ασία. Από όσα έχουν οι φίλοι του αθλήματος παρακολουθήσει μέχρι στιγμής ένα είναι το σίγουρο, πως πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών. Οι τέσσερις άλλωστε διαφορετικοί νικητές και ομάδες σε αντίστοιχους αγώνες το αποδεικνύουν έμπρακτα. Πριν από την έναρξη κάθε GP δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να πει με σιγουριά το νικητή ή τουλάχιστον να κάνει κάποιες προβλέψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο ήταν το 1983. Τότε οι Νέλσον Πικέ (Brabham, Τζον Γουάτσον (McLaren), Αλέν Προστ (Renault) και Πάτρικ Ταμπέι (Ferrari) ήταν οι τέσσερις πιλότοι που είχαν επικρατήσει στα ισάριθμα GP. Στη συνέχεια προστέθηκε κι ένας νέος πέμπτος νικητής αφού τον αντίστοιχο αγώνα είχε κερδίσει ο Κέκε Ρόζμπεργκ με τη Williams. Μόλις ένα GP μετά κάποιος από αυτούς τους πέντε κατάφερε να… ζευγαρώσει τις νίκες του.
Οι ομάδες έρχονται στην Ισπανία μετά τις τριήμερες δοκιμές στην πίστα του Μουτζέλο όπου αρκετές δοκίμασαν αρκετές αναβαθμίσεις. Κάποιες από αυτές αναμένεται να τις δούμε στο Ισπανικό GP. Η πίστα άλλωστε δεν τους είναι άγνωστη αφού εδώ είχαν διεξαχθεί τα δύο από τα τρία χειμερινά τεστ πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.
Η Καταλούνια φέτος γιορτάζει την 22η επέτειο από τότε που φιλοξένησε αγώνα Formula 1. H πρώτη φορά ήταν το 1991 και έκτοτε βρίσκεται ανελλιπώς στο καλεντάρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Αν και έχει επικρατήσει να αναφέρει ως «Circuit of Barcelona», δεν βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, αλλά 25 χιλιόμετρα βόρεια από αυτήν και ανήκει γεωγραφικά στην επαρχία του Μοντμελό.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πίστας είναι οι μεγάλες ευθείες και ο συνδυασμός γρήγορων και αργών στροφών. Συνολικά περιλαμβάνει 16 στροφές εκ των οποίων εννέα είναι δεξιόστροφες και οι επτά αριστερόστροφες. Η πίστα θεωρείται από τις πιο γρήγορες του πρωταθλήματος και οι ταχύτητες που αναπτύσσονται αγγίζουν τα 311 χ.α.ω. στις ευθείες, όπως εκείνη της εκκίνησης/τερματισμού. Η μέση ωριαία ταχύτητα φτάνει στα 210 χ.α.ω. ενώ στις στροφές τα 144 χ.α.ω. Τα επίπεδα κάθετης δύναμης (g-force) είναι αρκετά υψηλά αφού μόνο στην στροφή 3 της πίστας (Seat) ανέρχονται στα 3,9g για παρατεταμένη περίοδο. Η απόσταση που θα καλύψουν τα μονοθέσια είναι 307,104 χλμ μέσα σε 66 γύρους με το μήκος της πίστας να είναι 4.655 χλμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια