FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

H F1 αντλησε 1,6 δις ευρω απο επενδυτες

Εν όψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής για τη δημόσια διάθεση των μετοχών της ύψους 3 δισ. δολαρίων, η F1 (Formula 1) εξασφάλισε το προκαταρκτικό ενδιαφέρον και τη δέσμευση τριών σημαντικών επενδυτών για μετοχές 1,6 δισ. δολαρίων. Τo ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital διέθεσε σχεδόν το 40% από το αρχικό του μερίδιο 63,4% σε τρεις επενδυτικούς ομίλους, ένας εκ των oποίων είναι και η γνωστή BlackRock. Το μερίδιο, που επωλήθη, αποτιμάται σε 1,6 δισ. δολάρια και συνιστά μέτρο αποτίμησης της αξίας της F1 στα 7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές. Το ντεμπούτο της (IPO) στη χρηματιστηριακή αγορά τοποθετείται εντός Ιουνίου.
Εκτός της BlackRock, οι άλλοι δύο νέοι μέτοχοι της F1 είναι οι διαχειριστές κεφαλαίων Waddell & Reed και Norges Bank Investment Management. Η τελευταία συνιστά τον βραχίονα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας, γνωστής ως Norges Bank. «Η όλη διαδικασία προ της επίσημης IPO εξασφάλισε στη Formula 1 ένα κεφάλαιο, το οποίο πιθανώς της χρειάζεται, ενώ παράλληλα προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία, εφόσον φημισμένοι επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται σε προκαταρκτική φάση», επισημαίνει ο Πίτερ Ελστον, επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικής και Τοποθετήσεων Ασίας-Ειρηνικού στην Αberdeen Asset Management Ασίας. Το χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης έχει εγκρίνει τα σχέδια της F1 για διάθεση μετοχών της εκεί, η οποία πιθανολογείται πως θα είναι και η μεγαλύτερη για τα τοπικά δεδομένα από πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Η Σιγκαπούρη «κονταροχτυπιέται» με το Χονγκ Κονγκ για να εξασφαλίζει σημαντικές IPO από εμβληματικές εταιρείες, όπως η Ρrada. Ο ιταλικός οίκος εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ πέρυσι τον Ιούνιο. Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Finance Asia, το οποίο είχε αρχικώς ανακοινώσει την αγορά τού σχεδόν 40% της F1, η αξία της τελευταίας ανέρχεται στα 9,1 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. δολάρια είναι το μετοχικό κεφάλαιο και τα 1,9 δισ. δολ. τα χρέη της. Εν κατακλείδι, υπενθυμίζεται ότι η F1 αφορά μέρος από τις δραστηριότητες του 80χρονου δισεκατομμυριούχου Μπέρνι Εκλστόουν, του Βρετανού, ο οποίος σε νεαρή ηλικία ήταν και ο ίδιος οδηγός αγώνων ταχύτητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια