FORMULA 1

Column Left

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η ΩΡΑ ΤΟΥ WEBBER ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΑ...

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά ου Μαρκ Γουέμπερ να χαμογελάσει στο κοσμοπολίτικο GP του Μονακό. Ο Αυστραλός δέχθηκε μετά χαράς το... δώρο του Μίκαελ Σουμάχερ και ξεκίνησε τον αγώνα από την πρώτη θέση καθώς ο Γερμανός αν και ήταν ταχύτερος στις κατατακτήριες, πήρε ποινή πέντε θέσεων στο σημερινό γκριντ.
Ο Γουέμπερ με το σβήσιμο των φώτων ξεχύθηκε μπροστά και διατήρησε την πρώτη θέση μέχρι το τέλος του αγώνα ακόμη και κατά την διάρκεια του μοναδικού πιτς στοπ που έκανε. Ετσι πανηγύρισε την πρώτη του εφετινή νίκη στο πρωτάθλημα και δεύτερη στο πριγκιπάτο του Μονακό. Παράλληλα, έχρισε τη Red Bull ως τη μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής σε έξι αγώνες να διπλασιάσει τις νίκες της. Ετσι, η περυσινή παγκόσμια πρωταθλήτρια κατάφερε τόσο με την πρώτη θέση του Γουέμπερ αλλά και την έκτη του Φέτελ, να απομακρυνθεί από την McLaren-Mercedes στην παγκόσμια κατάταξη των κατασκευαστών 38 βαθμούς.
Με τη νίκη του αυτή ο Γουέμπερ έδωσε την απάντησή του σε όλους όσοι τον τελευταίο καιρό τον αμφισβητούσαν καθώς δεν είχε καταφέρει να ανέβει καθόλου στο βάθρο των νικητών. Μετρούσε ήδη στα τέσσερα πρώτα GP τέσσερις τέταρτες θέσεις ενώ στην Ισπανία ήταν μόλις ενδέκατος. Ο Αυστραλός απέδειξε την αξία του ακόμη κι όταν άρχισε προς το τέλος του αγώνα να ψιχαλίζει και είχε σχηματιστεί πίσω του ένα τρενάκι από τους Ρόζμπεργκ, Αλόνσο, Φέτελ, Χάμιλτον και Μάσα. Δεν πτοήθηκε καθόλου και κατάφερε να τους κρατήσει όλους, οδεύοντας προς την πρώτη του νίκη.
Ο Νίκο Ρόζμπεργκ με μία πολύ καλή εκκίνηση κατέλαβε τη δεύτερη θέση και διατηρήθηκε εκεί, ολοκληρώνοντας με επιτυχία ένα θετικό για αυτόν Σαββατοκύριακο. Μεγάλος επωφελημένος από το σημερινό αγώνα ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο. Ο Ισπανός χάρη στη σωστή στρατηγική αλλαγής ελαστικών κατάφερε να περάσει το εμπόδιο του Χάμιλτον στα πιτς και να βρεθεί έτσι στην τρίτη θέση. Μία θέση που τον έφερε στην κορυφή της κατάταξης των οδηγών με 76 βαθμούς, τη στιγμή που οι δύο πιλότοι της Red Bull, Σεμπάστιαν Φέτελ και Μαρκ Γουέμπερ, ισοβαθμούν πίσω του με 73 βαθμούς, έκαστος.
Η επιτυχημένη στρατηγική ήταν το κλειδί που χάρισε σήμερα στον Σεμπάστιαν Φέτελ την τέταρτη θέση. Ο νεαρός Γερμανός κέρδισε ούτε λίγο ούτε πολύ έξι θέσεις αφού ξεκίνησε τον αγώνα δέκατος. Ο Φέτελ αρχικά επωφελήθηκε από την αναμπουμπούλα στην εκκίνηση και πέτάχτηκε έκτος. Στη συνέχεια έμεινε μέχρι τον 45ο γύρο στον αγώνα με τη μαλακή γόμα που είχε επιλέξει να ξεκινήσει, για να φορέσει στη συνέχεια την πολύ μαλακή και να φτάσει μέχρι το τέλος. Η επιλογή του αυτή ήταν αντίθετη των περισσότερων πιλότων που αποφάσισαν να εκκινήσουν με την πολύ μαλακή και να αλλάξουν στη μαλακή.
Ο Χάμιλτον ήταν ο μεγάλος ηττημένος της ημέρας και αρκέστηκε στην πέμπτη θέση, τη στιγμή που o teammate του Τζένσον Μπάτον έφυγε από το Μονακό με το απόλυτο μηδέν. Ο Βρετανός ήταν εκτός ρυθμού και το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα είχε εγκλωβιστεί στην 14η θέση πίσω από την Caterham του Χέικι Κοβαλάινεν. Τελικά σε μια προσπάθειά του στον 72ο γύρο να περάσει εμπρός, ακούμπησε στην CT01, έχασε τον έλεγχο και εγκατέλειψε.
Την απογοήτευση του Μπάτον, διαδέχθηκε η ικανοποίηση του Φελίπε Μάσα που πραγματοποίησε σήμερα την πιο επιτυχημένη και δυναμική εμφάνισή του. Ο Βραζιλιάνος τερμάτισε έκτος, ολοκληρώνοντας με πολύ θετικό τρόπο το Σαββατοκύριακο.
Χαρούμενος φεύγει από το Μονακό και ο Βιτζάι Μαλάια που είδε επιτέλους και τους δύο πιλότους του να ολοκληρώνουν ένα αγώνα μέσα στην πρώτη δεκάδα. Ο Πολ ντι Ρέστα ήταν έβδομος και ο Νίκο Χούλκενμπεργκ όγδοος, αντίστοιχα. Πίσω τους ακολούθησε ο Κίμι Ραικόνεν που έπεσε θύμα των φθαρμένων του ελαστικών αφού από τον 29ο γύρο παραπονιόταν ότι τα πίσω ελαστικά του είχαν «λιώσει». Μετά την αλλαγή τους ταλαιπωρήθηκε λίγο από την Marussia του Τσαρλς Πικ καθώς κόλλησε πίσω της.
Την πρώτη δεκάδα ολοκλήρωσε ο Μπρούνο Σένα, σώζοντας την παρτίδα για την Williams αφού ο Παστόρ Μαλντονάτο δεν είχε ένα καλό Σαββατοκύριακο. Πέραν της ποινής 10 θέσεων στο γκριντ που δέχθηκε για το συμβάν με τον Πέρεθ, ήταν ένα από τα παράπλευρα θύματα του ατυχήματος στην εκκίνηση, όταν στη συνέχεια είχε επαφή με τον Πέντρο ντε λα Ρόσα με αποτέλεσμα και οι δύο να εγκαταλείψουν.
Ο αγώνας σημαδεύτηκε από το άσχημο ατύχημα της εκκίνησης με τον Ρομάν Γκροσεάν να καθυστερεί με αποτέλεσμα να «στριμωχτεί» στην εξωτερική από τον Φερνάντο Αλόνσο. Ο Γάλλος μη μπορώντας να πάει πουθενά αλλού συγκρούστηκε με τον Μίκαελ Σουμάχερ. H ανάρτηση της Lotus καταστράφηκε, ο Γάλλος είχε ένα τετ-α-κε και μετά έπεσε πάνω στον τοίχο χωρίς να τραυματιστεί. Το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε στην πίστα και ο αγώνας ξεκίνησε και πάλι μετά από δύο γύρους.
Ο Σουμάχερ ήταν σε θέση μετά το ατύχημα να συνεχίσει τον αγώνα αλλά εγκατέλειψε αργότερα ενώ ήταν έβδομος από πρόβλημα στην πίεση καυσίμου της Mercedes.
Επόμενος αγώνας είναι στις 8-10 Ιουνίου στον Καναδά.
Αποτελέσματα αγώνα

1. Μ. Γουέμπερ Red Bull-Renault 1.46:06.557

2. Ν. Ρόζμπεργκ Mercedes + 0.643

3. Φ. Αλόνσο Ferrari + 0.947

4. Σ. Φέτελ Red Bull-Renault + 1.343

5. Λ. Χάμιλτον McLaren-Mercedes + 4.101

6. Φ. Μάσα Ferrari + 6.195

7. Π. Ντι Ρέστα Force India-Mercedes + 41.500

8. Ν. Χούλκενμπεργκ Force India-Mercedes + 42.500

9. Κ. Ραικόνεν Lotus-Renault + 44.000

10.Μ. Σένα Williams-Renault + 44.500

11. Σ. Πέρεθ Sauber-Ferrari + 1 γύρος

12. Ζ.Ε. Βερνιέ Toro Rosso-Ferrari + 1 γύρος

13. Χ. Κοβαλάινεν Caterham-Renault + 1 γύρος

14. Τ. Γκλοκ Marussia-Cosworth + 1 γύρος

15. Ν. Καρθικέγιαν HRT-Cosworth + 2 γύροι

Βαθμολογία πιλότων:

1. Φ. Αλόνσο, 76

2. Σ. Φέτελ 73

3. Μ. Γουέμπερ 73

4. Λ. Χάμιλτον 63

5. Ν. Ρόζμπεργκ 59

6. Κ. Ραϊκόνεν 51

7. Τζ. Μπάτον 45

8. Ρ. Γκροσεάν 35

9. Π. Μαλδονάδο 29

10. Σ. Πέρεθ 22

11. Π. Ντι Ρέστα 21

12. Κ. Κομπαγιάσι 19

13. Μ. Σένα 15

14. Φ. Μάσα 10

15. Ν. Χούλκενμπεργκ 7

16. Ζ.Ε. Βερνιέ 4

17. Μ. Σουμάχερ 2

18. Ντ. Ρικιάρντο 2

Βαθμολογία κατασκευαστών

1. Red Bull 146

2. McLaren 108

3. Lotus- Renault 86

4. Ferrari 86

5. Mercedes 61

6. Williams 44

7. Sauber 41

8. Force India 28

9. Toro Rosso 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια