FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ναος της ταχυτητας απονεμει το πρωταθλημα

Η θρυλική πίστα της Μόντσα αποτελεί την επιτομή του motorsports για την Ιταλία. Όχι άδικα ονομάζεται ναός της ταχύτητας καθότι η μέση ωριαία ταχύτητα ενός γύρου με μονοθέσιο F1 είναι πάνω από 250km/h.
Τέτοιος ρυθμός απλά δεν υπάρχει σε άλλη πίστα του πρωταθλήματος. Το Ιταλικό GP φιλοξενείται στην πίστα της Μόντσα από το 1950 ανελλιπώς και φέτος θα διεξαχθεί εκεί για 62η φορά. Μόνο μια φορά το 1980 φιλοξενήθηκε στην πίστα της Ίμολα.
Η πίστα της Μόντσα βρίσκεται στα περίχωρα του Μιλάνου μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο της Μόντσα. Πρόκειται για μια μοναδική τοποθεσία με πλούσια αγωνιστική ιστορία. Περπατώντας το απίθανο αυτό πάρκο βλέπεις ποδηλάτες, ιππείς, δρομείς πολλά ζώα αλλά και οικογένειες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους. Στήνοντας αυτή έχεις την αίσθηση ότι ακούς τα δωδεκακύλινδρα μοτέρ να βιάζουν την ησυχία που κυριαρχεί σήμερα στο παλιό οβάλ κομμάτι της πίστας.
Η Μόντσα μαζί με το Σπα, το Μονακό και το Σίλβερστον αποτελούν σήμερα την 4αδα παλιών ιστορικών διαδρομών της F1. Ο Έντσο Φεράρι ιδρυτής της Scuderia Ferrari έλεγε αναφερόμενος στο Ιταλικό GP: «Πρέπει να έχουμε μια καινοτομία, κάτι νέο στα μονοθέσια μας ώστε να διεκδικήσουμε τη νίκη για τον κόσμο». Πράγματι τα κόκκινα μονοθέσια έχουν κερδίσει 17 φορές εντός έδρας από το 1950 έως σήμερα. Η νίκη της Ferrari προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού στους τιφόζι που κατακλύζουν την μεγάλη ευθεία εκκίνησης τερματισμού και δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στην απονομή.
Η Μόντσα έχει κάτι μαγικό, φάνηκε ότι εκεί «χτυπά» η καρδιά της Ferrari το 1988 λίγες μέρες μετά το θάνατο του Φεράρι, όταν ο Μπέργκερ με την Ferrari F87-88c έσπασε το σερί νικών της McLaren των Προστ – Σένα που εκείνη τη χρονιά κέρδισαν όλους τους υπόλοιπους αγώνες (15 στους 16). Έχοντας ζήσει εκεί ως απεσταλμένος του Alpha για την περιγραφή του αγώνα την τελευταία νίκη της Ferrari το 2010 με τον Αλόνσο καταθέτω πως πρόκειται για κάτι μοναδικό.

Μιλώντας σχετικά ο περσινός νικητής Σεμπάστιαν Φέτελ σημείωσε μεταξύ άλλων: «H Mόντσα αποτελεί το σπίτι του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού και ανατριχιάζω και μόνο που βρίσκομαι εκεί. Έχει το καλύτερο βάθρο στον κόσμο και η νίκη εκεί αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρία. Καθώς στέκεσαι εκεί, όπως εγώ για πρώτη φορά το 2008 και ξανά πέρυσι, σε συνεπαίρνουν οι εκδηλώσεις του κόσμου, οι χιλιάδες tifosi που κατακλύζουν τη πίστα ανεμίζοντας τις τεράστιες σημαίες τους. Είναι απίστευτο. Στη Mόντσα είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις τον τέλειο γύρο».
Ο Φέτελ στη Μόντσα το 2008 έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία της Formula 1, οδηγώντας για λογαριασμό της Scuderia Toro Rosso. Θρίαμβος που επαναλήφθηκε πέρυσι με την RB7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια