FORMULA 1

Column Left

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

GP ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ: Vettel strikes back!

Ο Sebastian Vettel μένει ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου μετά τη νίκη του στη Σιγκαπούρη, σε έναν επεισοδιακό αγώνα όπου το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε 2 φορές στην πίστα. O Γερμανός 2 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής σημείωσε τη 2η φετινή του νίκη (η πρώτη στο Μπαχρέιν) και σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Lewis Hamilton πέρασε στη 2η θέση της βαθμολογίας. «Aφιερώνω τη νίκη στον Sid Watkins», δήλωσε στον Eddie Jordan που βρέθηκε στο βάθρο για να «ανακρίνει» τους τρεις πιλότους. O Bρετανός οδήγησε τον αγώνα μέχρι και τον 23ο γύρο όταν και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εξαιτίας προβλήματος στο κιβώτιο ταχυτήτων. «Το γνωρίζαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, ρισκάραμε», του είπαν οι άνθρωποι της McLaren από τον ασύρματο. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Jensn Button, ενώ 3ος ήταν ο Fernando Alonso.

 Ο Ισπανός θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα καθώς το μονοθέσιό του υστερούσε σημαντικά σε απόδοση σε σχέση με τις Red Bull και τις McLaren. Τέταρτος ήταν ο Paul di Resta με την Sahara Force India που ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του (Αυστραλία 2011), με τον Nico Rosberg να είναι 5ος. Ακολούθησε ο Kimi Raikkonen που διατηρήθηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας, ενώ 6ος ήταν ο Romain Grosjean. Την πρώτη 10άδα συμπλήρωσαν οι: Felipe Massa, Daniel Ricciardo και Mark Webber. Το... αστέρι του πρωταθλητή λοιπόν έλαμψε και πάλι στο νυχτερινό αγώνα στη Marina Bay για δεύτερη φορά μέσα στο 2012 (στο Bahrain, στον 4ο αγώνα της χρονιάς η πρώτη του νίκη). Ο νεαρός Γερμανός δις παγκόσμιος είδε πρώτος με την Red Bull RB8 την καρό σημαία και σημείωσε στο Grand Prix της Σιγκαπούρης την 23η νίκη στην καριέρα του και χάρισε στη Αυστριακή ομάδα την 31η.
 Η καρδιά του πρωταθλητή χτύπησε πιο δυνατά από τον 23ο γύρο και έπειτα όταν είδε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη και poleman χθες στις κατατακτήριες Lewis Hamilton να μένει από κιβώτιο ενώ βρισκόταν στην πρώτη θέση. Μαζί με τη McLaren μειώθηκαν αρκετά και οι πιθανότητες του Βρετανού πιλότου για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, καθώς πλέον με 6 αγώνες να απομένουν στο καλεντάρι ο Lewis έπεσε στη 4η θέση της βαθμολογίας (από τη δεύτερη) με 142 βαθμούς. Ο ομόσταυλός του Jenson Button με την δεύτερη MP4-27 προσπάθησε αρκετές φορές να πιέσει τον Vettel στο GP της Σιγκαπούρης και να πάρει τη νίκη. Παρότι μάλιστα στο νυχτερινό αγώνα του 2012 είχαμε και δύο Safety Car (33o και 38ο γύρο) και οι διαφορές μεταξύ του εκμηδενίστηκαν, τελικά ο Jenson είδε δεύτερος την καρό σημαία έπειτα από την συμπλήρωση δύο ωρών αγώνα στο 59ο γύρο από τους 61. Ο Jenson Button βρίσκεται στην 6η θέση του πρωταθλήματος με 119 βαθμούς. Σταθερό αγώνα έκανε ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Fernando Alonso με τη Ferrari, ο οποίος μπορεί να εκκίνησε από την 5η θέση αλλά τελικά συμπλήρωσε το βάθρο στη Marina Bay και έτσι βγήκε κερδισμένος στην κούρσα του πρωταθλήματος καθώς αύξησε τη διαφορά του από τον δεύτερο Sebastian Vettel από τους 37 (που ήταν στον προηγούμενο αγώνα σε σχέση με τον Hamilton) στους 39 βαθμούς. Έτσι ο Alonso έχει πλέον 194 βαθμούς έναντι 165 του Vettel. Στην 3η θεση του πρωταθλήματος με 149 βαθμούς βρίσκεται ο Kimi Raikkonen με τη Lotus, ο οποίος παρότι εκκίνησε από τη 12η θέση, κατάφερε και πάλι να κάνει ένα σταθερό και καλό αγώνα και να τερματίσει στην 6η θέση. Ακριβώς πίσω του στο GP της Σιγκαπούρης βρέθηκε ο teammate του Romain Grosjean. Στη βαθμολογία και πάλι του πρωταθλήματος και πίσω από τον Hamilton βρίσκεται ο Mark Webber στην 5η θέση με 133 βαθμούς.
Ο Αυστραλός με την RB8 δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλό στον αγώνα και το μόνο κατάφερε ήταν να προσφέρει τον έναν βαθμό της 10ης θέσης στην ομάδα του. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τον Paul di Resta. Ο Σκωτσέζος πιλότος της Force India έκανε έναν πολύ καλό αγώνα και κατάφερε να δει τέταρτος την καρό σημαία στην Σιγκαπούρη μπροστά από τη Mercedes του Nico Rosberg. Παρά τις πολλές εγκαταλείψεις, τις αρκετές κόντρες και τις αλλαγές θέσεων, ο νυχτερινός αγώνας της Σιγκαπούρης δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν από τους ιδιαίτερα θεαματικούς του 2012. Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Lewis Hamilton ξεκίνησε καλά και δεν ανησύχησε καθόλου στην πρώτη στροφή, ενώ ο Pastor Maldonado είχε πολύ κακή πρόσφυση και είδε τους Sebastian Vettel και Jenson Button να τον προσπερνούν. Ο Fernando Alonso έκανε κακή εκκίνηση και έχασε μία θέση από τον Paul di Resta την οποία όμως πήρε πίσω στην 3η στροφή με μια αποφασιστική κίνηση. Πιο πίσω οι Grosjean, Webber, Schumacher και Rosberg «στριμώχτηκαν» στην πρώτη στροφή, με τους Webber και Rosberg να αναγκάζονται να «κόψουν» το σικέιν. Ακόμα πιο πίσω είχαμε το μοναδικό συμβάν της εκκίνησης, με τον Vitaly Petrov να πέφτει πάνω στον Felipe Massa και οι δυο τους να αναγκάζονται να μπουν στα pit, ο Ρώσος για να αλλάξει πτέρυγα και ο Βραζιλιάνος με κλαταρισμένο το πίσω αριστερά ελαστικό. Η στρατηγική είναι σημαντική στη Σιγκαπούρη και το ενδιαφέρον τράβηξαν πάνω τους εκείνοι που διαφοροποιήθηκαν.
Ενώ η πλειονότητα των οδηγών ξεκίνησε με τα πολύ μαλακά ελαστικά, οι Nico Hulkenberg και Sergio Perez (όπως και οι Vergne, Glock, Kobayashi και Pic) προτίμησαν να ξεκινήσουν με τα μαλακά. Οι πρώτες ενδείξεις για τη στρατηγική εμφανίστηκαν στον 9ο γύρο, όταν ο Mark Webber έγινε ο πρώτος που επισκέφθηκε τα pit για να αλλάξει το σετ των πολύ μαλακών ελαστικών με το οποίο ξεκίνησε με ένα σετ μαλακής γόμας. Ο Sebastian Vettel έκανε τη δική του επίσκεψη στον 11ο γύρο, και ο Fernando Alonso ακολούθησε στον επόμενο γύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια