FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Αφεντικά στο Άμπου Ντάμπι Φέτελ, Red Bull

Μπορεί το Άμπου Ντάμπι να μπήκε στη Formula1 το 2009, όμως σε έξι Γκραν Πρι έχουν προκύψει πολλά και ενδιαφέροντα στατιστικά.Συγκεκριμένα, οι Σεμπάστιαν Φέτελ και Red Bull είναι τα αφεντικά στη Γιας Μαρίνα, καθώς μετρούν από τρεις νίκες στην εν λόγω πίστα, τη στιγμή που ο Γερμανός το 2010 ήταν ο μοναδικός που κατέκτησε pole position και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.Από εκεί και πέρα, ο Φέτελ έχει άλλο ένα ρεκόρ, ότι κανείς άλλος δεν έχει ανέβει στο πόντιουμ εκκινώντας πιο χαμηλά από την πέμπτη θέση.
Τέλος, ο Λιούις Χάμιλτον κυνηγάει την 50ή pole της καριέρας του, αριθμό που έχουν φτάσει μόνο οι Μίκαελ Σουμάχερ, Άιρτον Σένα, ενώ η Mercedes θέλει να σπάσει το ρεκόρ τερματισμών «1-2», το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στους 11.
Αναλυτικά τα στατιστικά του Άμπου Ντάμπι
Από το 2009 διεξάγεται το Γκραν Πρι του Άμπου Ντάμπι για τη Formula1 και η πίστα Γιας Μαρίνα είναι η νεότερη στο καλεντάρι.
Στο παρθενικό Γκραν Πρι το 2009 ο Λιούις Χάμιλτον κατέκτησε την pole position, όμως στον αγώνα είχε προβλήματα στα φρένα, εγκατέλειψε και ο Σεμπάστιαν Φέτελ πανηγύρισε την πέμπτη νίκη της καριέρας του.
Ο Φέτελ κέρδισε εκεί ξανά το 2010 και το 2013, ενώ ήταν στο βάθρο και το 2012, όταν τερμάτισε τρίτος. Μάλιστα, το 2010 ήταν η μοναδική φορά που στο Άμπου Ντάμπι ο κάτοχος της pole position πήρε και τη νίκη. Επίσης, έχει οδηγήσει την κούρσα για 134 γύρους, ρεκόρ που δεν έχει πιάσει κανείς άλλος σε αυτά τα έξι χρόνια.
Με τις τρεις νίκες του, ο Φέτελ είναι το αφεντικό στο Άμπου Ντάμπι, με τον Χάμιλτον να έχει δύο και τον Κίμι Ραϊκόνεν να έχει ανέβει μία φορά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Από τη μεριά του, ο Χάμιλτον μετράει και τρεις παρουσίες στο βάθρο εκεί, ενώ η περσινή νίκη του έδωσε 50 βαθμούς λόγω του διπλασιασμού στο φινάλε της σεζόν για να κατακτήσει τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του.
Ο Νίκο Ρόσμπεργκ κατέκτησε πέρυσι την pole position. Αν το κάνει και φέτος, θα ανεβάσει το σερί του στις έξι, κάτι που έχουν κάνει μόνο τέσσερις πιλότοι στην ιστορία. Ο Άιρτον Σένα το έπραξε δις, με το μεγαλύτερο σερί του να σταματάει στις 8, τη στιγμή που οι Αλέν Προστ, Μίκαελ Σουμάχερ και Χάμιλτον σταμάτησαν στις 7.
Στην εν λόγω πίστα ο Ντάνιελ Ρικιάρντο έγινε πέρυσι ο πρώτος Αυστραλός που έκανε ταχύτερο γύρο στην F1. Ο πιλότος της Red Bull το έκανε φέτος άλλες τρεις φορές, παρά την υποτονική απόδοση της Red Bull.
Επίσης, ο Ρικιάρντο από 20ός τερμάτισε τέταρτος, όμως το ρεκόρ ανήκει στον Φέτελ, ο οποίος το 2012 εκκίνησε 21ος και είδε την καρό σημαία τρίτος.
Αυτή είναι και η μοναδική φορά στο Άμπου Ντάμπι που οδηγός ανεβαίνει στο βάθρο έχοντας εκκινήσει από θέση πιο χαμηλή από την πέμπτη. Οι Τζένσον Μπάτον, Φερνάντο Αλόνσο ήταν παρόντες στο βάθρο, ενώ εκκίνησαν από την τρίτη σειρά, το 2009 και το 2011, αντίστοιχα.
Εκτός από τη μοναδική φορά που ο poleman κέρδισε και τον αγώνα, είναι μία και η περίπτωση που ο νικητής δεν εκκίνησε από την πρώτη σειρά. Ο Κίμι Ραϊκόνεν έχει το ρεκόρ, αφού το 2012 είδε πρώτος την καρό σημαία, ενώ είχε δει τα κόκκινα φώτα να σβήνουν τέταρτος.
Από πελυράς κατασκευαστών, η Red Bull είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στο Άμπου Ντάμπι με 3 νίκες έναντι 1 των McLaren, Lotus, Mercedes και 6 παρουσίες στο βάθρο, με τη McLaren να έρχεται δεύτερη με 4. Επίσης, οι «κόκκινοι ταύροι» έχουν 3 pole position έναντι 2 της ομάδας του Γουόκινγκ.
Αν η Mercedes κάνει το 1-2 στο Άμπου Ντάμπι, θα είναι η 12η φορά και θα καταρρίψει το ρεκόρ που κατέχει η ίδια από πέρυσι και η McLaren από το 1988 με 11.
Σε περίπτωση που ο Χάμιλτον κατακτήσει την pole position, θα είναι η 50ή στην καριέρα του. Τον συγκεκριμένο αριθμό έχουν φτάσει μόνο οι Μίκαελ Σουμάχερ (68) και Άιρτον Σένα (65).

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια