FORMULA 1

Column Left

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Το Συμφωνο Ειρηνης στην F1 τελειωνει το 2012

Η ανάγκη ανανέωσης μέχρι το τέλος του 2012 του Συμφώνου Ομονοίας (Concorde Agreement), του "εμπορικού συμβολαίου" που διέπει τη Formula 1, βάζει και πάλι το σπορ σε μια -άγνωστης διάρκειας- περίοδο πολιτικής διαμάχης και σύγκρουσης ισχύος, έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο νηνεμίας.
Το κυρίαρχο ζήτημα, σε αυτή την επιχείρηση, είναι η αναδιανομή του πλούτου που προκύπτει από τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα της F1. Στη μια γωνία του "ρινγκ" βρίσκεται η εταιρεία που κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα του σπορ, η CVC Capital Partners (της οποίας μέτοχος είναι ο Bernie Ecclestone) και στην άλλη γωνία βρίσκεται ο σύνδεσμος των ομάδων της F1 (FOTA).
"Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Στο τέλος του 2012 τα συμβόλαια όλων των ομάδων με τη CVC λήγουν, συνεπώς έχουμε τρεις εναλλακτικές λύσεις", είπε ο πρόεδρος της Ferrari, Luca di Montezemolo.
"Η πρώτη είναι να ανανεώσουμε τα συμβόλαιά μας με τη CVC, η δεύτερη να δημιουργήσουμε τη δική μας εταιρεία -όπως έκαναν οι ομάδες του ΝΒΑ στις Η.Π.Α. με επιτυχία- για να διοργανώνουμε μόνοι μας τους αγώνες και να χειριζόμαστε τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η τρίτη να βρούμε έναν άλλο επενδυτή", κατέληξε.
Πρώτη επιλογή: Η απόσχιση
Η απειλή αποχώρησης των ομάδων της Formula 1 και της δημιουργίας δικού τους πρωταθλήματος δεν είναι πρωτοφανής για το σπορ. Την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιούνταν ως μοχλός πίεσης προς τον Bernie Ecclestone στη διαπραγμάτευση κάθε ανανέωσης του Συμφώνου Ομονοίας.
Για την απόσχιση, πλην του Luca di Montezemolo, μίλησε κι ένα διοικητικό στέλεχος (που θέλησε να μην αποκαλύψει το όνομά του) μιας μικρότερης ομάδας στην αγγλική εφημερίδα Guardian: "Ο FOTA συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και υπήρξε ομοφωνία μεταξύ και των 11 ομάδων. Συζητήσαμε την ιδέα της αποχώρησης και της οργάνωσης του δικού μας πρωταθλήματος. Αισθανόμαστε ότι το σπορ δεν έχει την προβολή που πρέπει", τόνισε.Παρόλα αυτά, η απόσχιση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κενή απειλή, αυτή τη φορά.
Στην τελευταία διαπραγμάτευση, ο Bernie Ecclestone πέτυχε να περάσει ως όρο των νέων συμβολαίων του Συμφώνου Ομονοίας ότι οι ομάδες δεν μπορούν να προετοιμάσουν τη δημιουργία νέου πρωταθλήματος πριν τη λήξη του παρόντος τους συμβολαίου. Συνεπώς, η απόσχιση δεν μπορεί να συμβεί – τουλάχιστον όχι για το 2013.
Ίσως αυτό είναι εμφανές και στα λόγια του συμβούλου της Red Bull Racing, Helmut Marko, που είπε μετά τις δηλώσεις του Luca di Montezemolo: "Η Ferrari είναι η πιο γνωστή και η αρχαιότερη ομάδα της Formula 1, αλλά με το ιταλικό τους ταμπεραμέντο τείνουν να εκφράζονται πιο συναισθηματικά από τους άλλους. Η κατάσταση δεν είναι όσο άσχημη δείχνει".

Δεύτερη επιλογή: Νέα συμφωνία με τη CVC
Η εταιρεία CVC Capital Partners διαμορφώθηκε το 2005. Εκείνη τη χρονιά αγόρασε τα εμπορικά δικαιώματα της Formula 1 έναντι 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις γερμανικές τράπεζες, στις οποίες τα δικαιώματα είχαν περιέλθει μετά την κατάρρευση του προηγούμενου ιδιοκτήτη τους, του γερμανικού ομίλου Kirch Media.

Έκτοτε, η CVC εξασφάλισε κέρδη άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διαχείριση των δικαιωμάτων της F1 - αλλά τώρα η CVC δέχεται πιέσεις από τις ομάδες, με το νέο Σύμφωνο Ομονοίας που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, να μοιράσει μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου σε αυτές.
"Η απόφαση ανήκει στις ομάδες. Στο τέλος του 2012 τα συμβόλαια θα λήξουν, συνεπώς, θεωρητικά, στη CVC δεν ανήκει τίποτα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε εναλλακτικές λύσεις", είπε ο Luca di Montezemolo, επαναλαμβάνοντας την απειλή του προς τη CVC.
Στην προσπάθειά του να βρει λύση, ο Bernie Ecclestone πήγε στο Abu Dhabi. Πρότεινε στην κρατική εταιρεία Mubadala την αγορά των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1. Για τους Άραβες αυτή θα ήταν μια καλή επένδυση, ενώ ο Bernie θα είχε πολλαπλά οφέλη.
Θα πουλούσε την εταιρεία που η CVC αγόρασε έναντι 1,23 δισ. δολαρίων σε τιμή πολλαπλάσια - ακόμα κι αν δεν ισχύει η τιμή 6-7 δισεκατομμυρίων που ο ίδιος ο Bernie έβαλε στα εμπορικά δικαιώματα. Επιπλέον, ο Βρετανός θα εξασφάλιζε περισσότερα χρήματα για τις ομάδες, ελπίζοντας ότι θα πετύχαινε με τους Άραβες καλύτερη συμφωνία από αυτή που ισχύει με την CVC.
Η διαπραγμάτευση δεν απέδωσε. Η ανανέωση ή μη των συμβολαίων των ομάδων με τη CVC Capital Partners εξαρτάται πια από την έκβαση της τρίτης επιλογής, που είναι και ο κεντρικός, ουσιώδης πυρήνας για το Σύμφωνο Ομονοίας του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια