FORMULA 1

Column Left

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Πιστα F1- Moto GP στην Αχαια και βλεπουμε...

Το υπουργείο Ανάπτυξης άναψε το “πράσινο φως” γι ατην κατασκευή πίστας αγώνων Formula 1 και Moto GP, στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας. Η γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου έδωσε τη συγκατάθεσή της και προσεχώς αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 94 εκατομμύρια ευρώ, με τα πρώτα 50 να επιδοτούνται κατά 40% και τα υπόλοιπα 44 κατά 20%.Πάντως με τη συγκατάθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα προχωρήσει το έργο, καθώς εμπλέκονται και άλλα υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ), ενώ θα πρέπει να ξεπεραστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με πολεοδομικές ρυθμίσεις. Η Χαλανδρίτσα είναι κωμόπολη της Αχαΐας 1.200 κατοίκων, απέχει 23 χιλιόμετρα από την Πάτρα και για την πίστα αγώνων έχει επιλεγεί η τοποθεσία Ρέντες.
Το έργο έχει ανατεθεί στην κατασκευαστική εταιρεία “Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε.” και με βάση τις αναθεωρημένες μελέτες προβλέπονται:
*Πίστα μήκους 4.834,59 μέτρων,
*Κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 11.162 τ.μ. αντί των 7.000 τ.μ. που προέβλεπε η αρχική μελέτη.
*Pits, καμπίνες αναμετάδοσης, κτίρια διοίκησης και διεύθυνσης των αγώνων, ιατρείο, σταθμός Α' Βοηθειών, δύο κατοικίες φυλάκων, εμπορικά καταστήματα, εκδοτήρια εισιτηρίων, αίθουσες συνεντεύξεων, αίθουσες ΜΜΕ, εστιατόρια, χώρος φιλοξενίας, VIPS, αίθουσες χρονομετρήσεων, συνεδριάσεων αρχόντων αγώνα, ενημέρωσης, αστυνομικός σταθμός κ.λπ.
*Πίστα καρτ σε χώρο 11.000 τ.μ., που θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πρωταθλήματος και εξέδρα που θα μπορεί να φιλοξενήσει 5.000 θεατές.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ακόμη και αν προχωρήσει η κατασκευή της πίστας, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο καλεντάρι της Formula 1. Αφενός διότι η εταιρεία του αφεντικού της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν ζητάει 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να δώσει άδεια και αφετέρου διότι τα κορυφαία στελέχη της F1 είχαν βλέψεις μόνο για το Ελληνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια