FORMULA 1

Column Left

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Κινητήρες 1000 ίππων στη Formula1 το 2017;

Η ομάδα των υπεύθυνων κινητήρων βρίσκεται σε συζητήσεις με τη FIA, προκειμένου στη Formula1 να έχουμε κινητήρες τούρμπο με απόδοση πάνω από 1000 ίππους για να βλέπουμε πιο θεαματικούς αγώνες. Καμία αλλαγή πριν το 2017.
Κινητήρες 1000 ίππων στη Formula1 το 2017;
Οι φετινοί κινητήρες της Formula1
Η αλλαγή των κινητήρων από τους V8 2.4 λίτρων στους V6 1.6 λίτρων τούρμπο το 2014 προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αρχικά, ενώ στην πράξη αποδείχτηκε... βουβή για επίπεδο Formula1. Ο ήχος των V6 δε θυμίζει σε τίποτα την F1 του παρελθόντος, κάτι που έχει βάλει τους ανθρώπους του σπορ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου στο... λούκι να δουν με ποιον τρόπο θα επαναφέρουν την αίγλη της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η ομάδα των υπεύθυνων κινητήρων βρίσκεται σε συζητήσεις με τη FIA, οι οποίες προέκυψαν μετά από συνάντηση σημαντικών παραγόντων του αθλήματος στη Γενέυη την τρέχουσα εβδομάδα, ώστε να γίνει εκ νέου αλλαγή και η F1 να επιστρέψει στους κινητήρες τούρμπο με απόδοση άνω των 1000 ίππων.Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό στάδιο, αλλά και ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή στους κινητήρες δε θα γίνει πριν από το 2017. Όμως, πώς θα επιτευχθεί αυτό δίχως να αυξηθεί το κόστος, αφού στόχος της διοίκησης είναι η μείωσή του; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί στους σημερινούς V6 τούρμπο να αυξηθούν η ροή καυσίμου, ο υψηλότερος αριθμός περιστροφών, η επιτρεπόμενη κατανάλωση καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα, καθώς και να υπάρχουν μικρές σχεδιαστικές παρεμβάσεις.
Κάτι, βέβαια, που θα φέρει και πάλι αλλαγές στους κανονισμούς, αφού σκοπός είναι τα μονοθέσια να γίνουν πιο γρήγορα, πιο επιθετικά και πιο δύσκολα στην οδήγηση, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιο θεαματικούς αγώνες, που έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, η FIA ήδη... τσεκάρει σε συνεργασία με τις ομάδες το ενδεχόμενο των ελαστικών 18 ιντσών από το 2016, καθώς και την πιθανότητα να υπάρξουν μεγαλύτερα αεροδυναμικά βοηθήματα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι προαναφερθείσες ιδέες θα... πέσουν ξανά στο τραπέζι εντός του Ιανουαρίου από την ομάδα εργασίας των τεχνικών διευθυντών για να υποβληθούν προς έγκριση στην επόμενη συνάντηση που θα έχει η ομάδα στρατηγικής της Formula1, με τους υπεύθυνους των κινητήρων να επιθυμούν και την ενημέρωσή τους για το αν θα αποτελέσει προτεραιότητα η αύξηση της ισχύος ή αν θα πρέπει να βελτιώσουν και τον ήχο των μηχανικών συνόλων.
Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να δούμε, έστω και μετά από κάποια χρόνια, και πάλι τη Formula1 όπως όλοι τη γνωρίσαμε στο παρελθόν και τη λατρέψαμε, με τον ήχο που τη χαρακτήριζε και σαφώς με πολύ μεγαλύτερο θέαμα και δυνατές μάχες σε όλες τις θέσεις.


Διάβασε περισσότερα στο: Κινητήρες 1000 ίππων στη Formula1 το 2017; | gazzetta.gr 
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια