FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Το νέο μονοθέσιο της Williams στοχεύει στην κορυφή

Η Williams ήταν η πρώτη ομάδα που αποκάλυψε το νέο της μονοθέσιο για το 2015. Αναλύουμε τις τεχνικές λεπτομέρειές του.

Με την πρώτη ματιά οι διαφορές σε σχέση με το μονοθέσιο του 2014 δεν βγάζουν μάτι, είναι όμως αρκετές και ουσιώδεις. Η μεγαλύτερη εντοπίζεται στην σχεδίαση του εμπρός μέρους. Η ακραία ερμηνεία των κανονισμών πέρσι, προς όφελος της αεροδυναμικής απόδοσης, είχε σαν αποτέλεσμα μερικά κακάσχημα κατά γενική ομολογία σχέδια. Αποκρουστικά τόσο για τους θεατές όσο και για τους χορηγούς.
Οι νέοι κανονισμοί για το 2015 εκτός από την ελάχιστη μετωπική επιφάνεια του ρύγχους, ορίζουν το ελάχιστο πλάτος και εμβαδό άλλων δύο επιφανειών, σε συγκεκριμένα σημεία ως προς το μήκος και το ύψος του εμπρός κώνου, για να αποτρέψουν λύσεις όπως οι περσινές προβοσκίδες ή τα διπλά κέρατα.

Η αλλαγή αυτή επηρέασε συνολικά τον αεροδυναμικό σχεδιασμό και μάλιστα περισσότερο από όσο αρχικά αναμένονταν, σύμφωνα με τον Pat Symonds, τεχνικό διευθυντή της Wiliams.
«Το νέο πιο πλατύ ρύγχος και οι αλλαγές που αυτό μας υποχρέωσε να κάνουμε για να πετύχουμε την καλύτερη αεροδυναμική απόδοση ήταν ένας πονοκέφαλος. Θέλαμε τα δύο μονοθέσια να μοιάζουν, τόσο στην εμφάνιση όσο και στην απόδοση. Να κρατήσουμε τα πλεονεκτήματα και να βελτιώσουμε τα αδύνατα σημεία. Για παράδειγμα, η FW36 ήταν ένα ελαφρύ μονοθέσιο και στους αγώνες έφερε αρκετό έρμα. Αυτό μας έδωσε το περιθώριο να υπερβούμε κάποιες σχεδιαστικές αναστολές στην FW37 και να κάνουμε αλλαγές χωρίς το άγχος της προσθήκης βάρους».
Οι νέοι κανονισμοί για το ρύγχος έχουν επίσης επηρεάσει τον σχεδιασμό στο κάτω μέρος του monocoque από την εμπρός πτέρυγα και πίσω προς το σώμα του μονοθεσίου. Η καμπύλη είναι εντονότερη, ώστε να απομακρύνεται από την ροή του αέρα.

Το πάνω ψαλίδι της ανάρτησης είναι τοποθετημένο όσο πιο ψηλά γίνεται. Στο κάτω μέρος χρησιμοποιείται ένα κλασικό ψαλίδι τύπου Α, αντί των δύο διαγώνιων συνδέσμων, λύση που χρησιμοποιούσε πέρσι η Mercedes και αναμένεται να αντιγράψουν φέτος οι περισσότερες ομάδες.
Στην περιοχή του κεντρικού roll bar έχει προστεθεί ένας επιπλέον αεραγωγός, μάλλον για την ψύξη του ERS. Το κάλυμμα του κινητήρα και η πίσω πτέρυγα μοιάζουν πολύ με της FW36, αλλά όπως κάθε χρόνο το μονοθέσιο που θα εμφανιστεί στον πρώτο αγώνα αναμένεται να έχει αρκετές διαφορές σε αυτά τα σημεία. Τα ανοίγματα στα sidepods είναι μικρότερα, στενότερα και πιο ρηχά. Δεν έχουν πλέον τα μόνιμα βράγχια του περσινού μονοθεσίου, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι οι ανάγκες ψύξης είναι μικρότερες.
Το αυτοκίνητο φορά την αναβαθμισμένη για το 2015 μονάδα ισχύος της Mercedes που συνδυάζεται με κιβώτιο ταχυτήτων που σχεδιάζει και κατασκευάζει η ίδια η Williams.
«Η προσπάθειά  μας να ξεπεράσουμε την Ferrari στο πρωτάθλημα κατασκευαστών το ’14 μας ανάγκασε να εξελίσσουμε την FW36 μέχρι αργά το φθινόπωρο. Ευτυχώς, το δυναμικό της ομάδας από πέρσι είχε αυξηθεί και πάλι σε βαθμό που μας επέτρεπε αυτό να γίνεται χωρίς να καθυστερεί η εξέλιξη του αυτοκινήτου του 2015», δήλωσε ο Pat Symonds. Αν τα έχουν καταφέρει πράγματι όσο καλά πιστεύουν, θα φανεί σύντομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια