FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

#ChampagneGate: Γιατί το σεξιστικό σκάνδαλο στη Formula 1 είναι αστείο

Σάλος έχει προκληθεί από την ενέργεια του Λούις Χάμιλτον στο κινεζικό Grand Prix, να περιλούσει με σαμπάνια μία από τις κοπέλες-μοντέλα που βοηθούν στην απονομή των επάθλων. Media και πολλοί fans και μη της Formula 1 τον κατηγορούν για σεξισμό, καθώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο (βλ. κύρια φωτογραφία, από το ισπανικό Grand Prix).
Φυσικά μια τέτοια ενέργεια είναι εντελώς ανάρμοστη, αν και όχι απαραίτητα εκ προθέσεως σεξιστική. Δεν μπορείς να κάνεις αυθαίρετα μέτοχο στον παραδοσιακό "υγρό" πανηγυρισμό της νίκης στη Formula 1, κάποιον που βρίσκεται εκεί μόνο ως "γλάστρα" και που δεν ξέρεις αν έχει όρεξη να γίνει "παπί" μαζί με τους έτερους νικητές και τους ομόσταβλούς σου.
Το συμβάν προκάλεσε τέτοιο "θόρυβο", που απέκτησε μέχρι και δικό του hashtag στο Twitter, το #ChampagneGate
Το επίμαχο περιστατικό:

#ChampagneGate: Γιατί το σεξιστικό σκάνδαλο στη Formula 1 είναι αστείο

Όμως διαβάζοντας την είδηση με τις κατηγορίες για σεξισμό που στρέφονται μόνο εναντίον του Χάμιλτον, δεν μπόρεσα να μη γελάσω.
Κατηγορείται για σεξισμό και καλείται να ζητήσει συγγνώμη ο Χάμιλτον από την κοπέλα, η οποία ούτως ή άλλως χρησιμοποιείται σεξιστικά, όπως και όλες οι εξαιρετικά εμφανίσιμες κοπέλες στον κόσμο της Formula 1 (και όχι μόνο).
Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στο σπορ η σεξιστική αυτή παράδοση της διακοσμητικής χρήσης της γυναίκας ως ερωτικού αντικειμένου, που προφανώς δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό από όλους πως είναι ολίγον αστείο να ξεσηκωνόμαστε για το δέντρο και όχι για το δάσος. Όχι ότι είναι κακό να ξεκινάει κανείς από ένα δεντράκι. Αρκεί να ξεκινήσει.
Το παρήγορο είναι ότι ψάχνοντας τις αντιδράσεις για το θέμα, διαπίστωσα ότι και άλλοι συμμερίζονται αυτή την άποψη. "Δεν ξεκινάμε καλύτερα από το τι δουλειά έχουν να υπάρχουν αυτά τα κορίτσια εκεί πάνω;", παρατηρεί κάποιος. Ενώ ένας άλλος πολύ εύστοχα μαζί με τα grid girls αναφέρεται και στις μαζορέτες:
Και ο κατάλογος του σεξισμού στον αθλητισμό και στα media δεν έχει τελειωμό. Βαρεθήκαμε να ακούμε στο σπικάζ αγώνων την αμήχανη έκφραση "αιθέριες υπάρξεις/όμορφες παρουσίες στις κερκίδες". Το αρσενικό αντίστοιχο θα μπορούσε να είναι, "ακαταμάχητα μπρουτάλ νεαροί παρακολουθούν τον αγώνα", συνοδευόμενο από το απαραίτητο ζουμ στο πρόσωπο και το σώμα τους. Γιατί δεν ακούμε τέτοιες περιγραφές και δεν βλέπουμε τέτοια πλάνα; (ρητορική ερώτηση).
Για να μην πιάσουμε και την πονεμένη ιστορία των χυδαίων ύβρεων που αναφέρονται στο γυναικείο φύλο στα γήπεδα. Δεν θέλουμε να γίνουν τα γήπεδα Μέγαρα. Ούτε βόθρους όμως τα θέλουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια