FORMULA 1

Column Left

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

«Όχι στους πιλότους - τηλεχειριζόμενους αστροναύτες»

O Mπέρνι Έκλεστοουν επανέλαβε την πρότασή του για μία εκ βάθρων αναθεώρηση της Formula 1. Ο Βρετανός πιστεύει, ότι οι σαρωτικές αλλαγές πρέπει να περιλαμβάνουν τα αυτοκίνητα, τους κινητήρες και τους κανονισμούς, ώστε να γίνει το άθλημα και πάλι ελκυστικό, αλλά και οικονομικά προσιτό για όλες τις ομάδες.
«Τα αυτοκίνητα πρέπει να φαίνονται πάλι επιθετικότερα, κατά προτίμηση με φαρδιές ζάντες 13 ιντσών», δήλωσε ο 84χρονος στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού auto motor und sport, ενώ συμπλήρωσε: «Ενας κινητήρας της Formula 1 θα έπρεπε να αποδίδει πάνω από 1.000 ίππους και να είναι θορυβώδης. Τόσο θορυβώδης, ώστε να αναγνωρίζουν αμέσως οι άνθρωποι, ότι πρόκειται για έναν κινητήρα της Formula 1».
Εξάλλου οι τετράτροχες βολίδες θα όφειλαν να γίνουν σύμφωνα με τον Έκλεστοουν πιο δύσκολες στην οδήγησή τους. «Οι οδηγοί αγώνων πρέπει να είναι πάλι οδηγοί αγώνων και όχι πλέον τηλεχειριζόμενοι αστροναύτες. Δεν θέλω να τους δίνουν οδηγικές εντολές από τα μποξ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της κορωνίδας των μηχανοκίνητων σπορ.
Πάντως ο Βρετανός δεν πιστεύει, ότι οι αλλαγές που αφορούν στους κινητήρες, μπορούν να εφαρμοστούν πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017, αν και δεν στέκεται εντελώς αρνητικά απέναντι στα μοτέρ της σημερινής γενιάς. «Αν μπορούμε να πετύχουμε αυτές τις προδιαγραφές με έναν τούρμπο κινητήρα, τότε μπορεί να είναι και ένας τούρμπο. Ο αριθμός των κυλίνδρων μου είναι αδιάφορος», υπογράμμισε ο Έκλεστοουν, που θέλει ωστόσο να περιορίσει το κόστος τους, ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά οι μικρότερες ομάδες.
Έθεσε μάλιστα και συγκεκριμένα όρια λέγοντας, ότι «δεν πρέπει να κοστίζουν πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο», όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός για τους σημερινούς εξακύλινδρους υβριδικούς τούρμπο κυμαίνεται μεταξύ 35 και 40 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της τοποθέτησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια