FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΕΛΙΚΑ...

O Nάιτζελ Μάνσελ ήταν ένας γενναίος οδηγός, αλλά είχε τη φήμη του... γκρινιάρη. Ή τον συμπαθούσες ή όχι... Ωστόσο στις 26 Οκτωβρίου του 1986 δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην τον σκεφτεί, όταν έχασε τον παγκόσμιο τίτλο στην Αδελαΐδα.Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς τρεις οδηγοί διεκδικούσαν το πρωτάθλημα. Ο Μάνσελ της Williams προηγούνταν με διαφορά έξι βαθμών του παγκόσμιου πρωταθλητή του 1985, Αλέν Προστ και επτά του τιμέιτ του στη Williams, Νέλσον Πικέ.

Με μια τρίτη θέση ο Μάνσελ... καθάριζε για να γίνει ο πρώτος Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής μετά τον νυν τηλεσχολιαστή Τζέιμς Χαντ δέκα χρόνια νωρίτερα. Είχε την pole position, αλλά στην εκκίνηση έπεσε 4ος. Είκοσι γύρους πριν από το τέλος του αγώνα βρισκόταν στη δεύτερη θέση πίσω από τον Πικέ.

Τότε έγινε κάτι που δεν θα ευχόταν ούτε στο μεγαλύτερο εχθρό του δηλαδή τον συγκεκριμένο τιμέιτ του, τον Πικέ. Το πίσω ελαστικό της Williams όχι κλάταρε, εξερράγη! Μια από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες του σπορ. Ο Μάνσελ έχασε τον τίτλο και θα γευόταν τη σαμπάνια του πρωταθλητή πολύ αργά στην καριέρα του, το 1992.

Play Button
Ο Πικέ έπρεπε απλά να διατηρήσει την πρώτη θέση θέση του για να επανακτήσει τον τίτλο. Μόνο που η Williams κάλεσε τον Βραζιλιάνο στα πιτ για να αλλάξει ελαστικά, ήθελαν να πάρουν τα μέτρα τους σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό που έπαθε ο Μάνσελ.

Όταν ο Πικέ βγήκε από τα πιτ ο Προστ ήταν 15 δευτερόλεπτα μπροστά. Μείωσε τη διαφορά, αλλά ο Προστ διέσχισε τη γραμμή του τερματισμού πρώτος και πρωταθλητής για δεύτερη φορά. Ο Πικέ θα έπαιρνε τον τίτλο για τριτη φορά το 1987.

Play Button

"Ανέλπιστο" αποκαλεί το πρωτάθλημα του 1986 ο Προστ. Είναι το πρωτάθλημα που έχασε η Williams εξαιτίας της κόντρας των δύο οδηγών της. Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια