FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

GP Αμπου Ντάμπι: Η μαχη του τιτλου ειχε δηλωσεις

Το συγκλονιστικότερο παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1 των τελευταίων ετών φτάνει προς το φινάλε του. Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε ο τίτλος στους οδηγούς να κριθεί στο τελευταίο Grand prix που θα διεξαχθεί στην πίστα Yas Marina του Αμπου Ντάμπι την προσεχή Κυριακή (14/11).
Μετά το 1-2 της Red Bull στον προτελευταίο αγώνα στη Βραζιλία (νικητής ο Φέτελ, δεύτερος ο Ουέμπερ) και την τρίτη θέση του Φερνάντο Αλόνσο, τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο στην κορυφή της βαθμολογίας. Η Red Bull μπορεί να εξασφάλισε τον πρώτο της τίτλο στους κατασκευαστές αλλά ο Αλόνσο έχει τον πρώτο λόγο και την ευκαιρία να χαρίσει στη Ferrari τον τίτλο στους οδηγούς, που είναι και ο σημαντικότερος.
Ο Αλόνσο θα ριχτεί στη μάχη του Αμπου Ντάμπι έχοντας 246 βαθμούς, 8 περισσότερους από τον Ουέμπερ, 15 από τον Φέτελ και 24 από τον Λιούις Χάμιλτον. Αυτοί είναι, βάσει μαθηματικών, οι τέσσερις υποψήφιοι παγκόσμιοι πρωταθλητές, ο καθένας με τις πιθανότητές του. Μετά το GP της Βραζιλίας εκτός μάχης έμεινε ο Τζένσον Μπάτον ο οποίος την Κυριακή θα παραδώσει τον τίτλο του.
Η βαθμολογία σε 18/19 αγώνες:
1. Φερνάντο Αλόνσο (Ferrari) 246
2. Μαρκ Ουέμπερ (Red Bull) 238
3. Σεμπάστιαν Φέτελ (Red Bull) 231
4. Λιούις Χάμιλτον (ΜcLaren) 222
5. Τζένσον Μπάτον (McLaren) 199
Χρήσιμες Σημειώσεις:
*** Ο νικητής παίρνει 25 βαθμούς, ο 2ος 18, ο 3ος 15, ο 4ος 12, ο 5ος 10 και οι υπόλοιπες 5 βαθμολογούμενες θέσεις 8, 6, 4, 2 και 1 αντίστοιχα.
*** Σε περίπτωση ισοβαθμίας υπολογίζονται οι νίκες. Αυτή τη στιγμή ο Αλόνσο μετρά 5, μία περισσότερη από τους δύο οδηγούς της Red Bull.
*** Εάν νικήσει ένας από τους Ουέμπερ ή Φέτελ και προκύψει ισοβαθμία στην κορυφή με τον Αλόνσο, τότε ο τίτλος θα κριθεί από τις περισσότερες δεύτερες θέσεις.
Το δυσκολότερο έργο έχει η Red Bull καθώς δύο πιλότοι της βρίσκονται μέσα στην τετράδα των υποψηφίων. Ο Ουέμπερ έχει περισσότερες πιθανότητες από τον Φέτελ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γερμανός θα βοηθήσει τον Αυστραλό, εάν παρουσιάστεί ανάγκη. Η γραμμή της ομάδας είναι ξεκάθαρη, κάτι που είδαμε και στο GP της Βραζιλίας. Εκεί, κάλλιστα ο Φέτελ θα μπορούσε να... κάνει χώρο στον ομόσταβλό του και να του χαρίσει 7 περισσότερους βαθμούς που θα τον έφερναν έναν βαθμό πίσω από τον Αλόνσο. Ομως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη:
"Μας θεωρούν ηλίθιους επειδή δεν λειτουργούμε κατά αυτόν τον τρόπο. Ούτε καν έχουμε σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο από τη στιγμή που και οι δύο πιλότοι μας διεκδικούν τον τίτλο. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Αλόνσο θα είναι πάντοτε ο πιο τυχερός. Ο αγώνας στο Αμπου Ντάμπι θα είναι συναρπαστικός" , δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Red Bull, Ντίτριχ Μάτεσιτς. Η Ferrari είχε πράξει αντίθετα στο Grand prix της Γερμανίας όταν ο Φελίπε Μάσα παραχώρησε τη νίκη στον Φερνάντο Αλόνσο και συνάμα τους 7 βαθμούς που χωρίζουν την πρώτη από τη δεύτερη θέση. Επτά βαθμοί οι οποίοι αποδεικνύονται "χρυσάφι".
"Πρέπει να πάμε στο Αμπου Ντάμπι απόλυτα συγκεντρωμένοι. Ολους μας περιμένει ένα αγχωτικό Σαββατοκύριακο αλλά έτσι είναι η Formula 1 και τα πάντα μπορεί να συμβούν", δήλωσε ο επίδοξος, για τρίτη φορά στην καριέρα του, παγκόσμιος πρωταθλητής, Αλόνσο. Πρόθυμος να βοηθήσει τον ομόσταβλό του δηλώνει ο Φελίπε Μάσα, ο οποίος, όμως, δεν βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων:
"Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι μπροστά και να έχω ενεργό ρόλο στη μάχη των οδηγών που διεκδικούν τον τίτλο. Εάν μπορέσω να πάρω κάποιους καλούς βαθμούς, στερώντας τους από τους αντιπάλους του Φερνάντο, θα ήταν πολύ χρήσιμο για αυτόν".
Δηλώσεις έκανε και ο Λιούις Χάμιλτον οι πιθανότητες του οποίου να κατακτήσει τον τίτλο για δεύτερη φορά (2008) στην καριέρα του είναι μονάχα μαθηματικές: "Θα συνεχίσω την προσπάθεια. Εξάλλου, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε αυτή τη στιγμή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια