FORMULA 1

Column Left

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ...

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Επανήλθε στην επικαιρότητα το ζήτημα της δημιουργίας πίστας προδιαγραφών Φόρμουλα 1, ένα εγχείρημα που χρονολογείται σχεδόν μισό αιώνα, όταν έγιναν οι πρώτες, ανεπιτυχείς προσπάθειες. Το θέμα επέστρεψε στην ημερήσια διάταξη, έπειτα από σχετικές δηλώσεις του εκτελεστικού και εμπορικού διευθυντή της διοργανώτριας αρχής του εν λόγω πρωταθλήματος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, κ. Μπέρνι Εκλεστοουν. Ο 83 ετών παράγοντας ανέφερε ότι είναι σε γνώση του, το ενδιαφέρον για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα και για τον σκοπό αυτό, εξετάζει την πιθανότητα συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Αφορμή για τις εν λόγω δηλώσεις ήταν η γνωστοποίηση ότι η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος κατοχύρωσε τα εμπορικά δικαιώματα της ονομασίας «Μεσογειακό Γκραν Πρι», που παραπέμπει άμεσα στη διοργάνωση αγώνα στη Μεσόγειο και δη σε παραθαλάσσιο μέρος, καθώς σήμερα διοργανώνονται αγώνες σε μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία). Επί του παρόντος, η βασική επιλογή για την ανάπτυξη των σχετικών εγκαταστάσεων αφορά την περιοχή της Δραπετσώνας, μια υποβαθμισμένη περιοχή, η οποία έχει άμεση ανάγκη επενδύσεων και θέσεων εργασίας. Το σχετικό πρότζεκτ έχει αναλάβει μια ομάδα επιχειρηματιών, αλλά και ανθρώπων του χώρου του αυτοκινήτου, που έχουν συστήσει την Dielpis Formula 1 και φιλοδοξούν να αναπλάσουν μια έκταση της τάξεως των 770 στρεμμάτων σε Δραπετσώνα και Κερατσίνι.

Μεγάλο το οικονομικό κόστος

Ασφαλώς, το μεγαλύτερο εμπόδιο, τουλάχιστον άμεσα, είναι το οικονομικό. Οπως ανέφεραν σε πρόσφατη παρουσίαση, οι άνθρωποι της Dielpis, απαιτούνται περίπου 800 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πίστας Φόρμουλα 1, ενώ επιπλέον 30-40 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την υπογραφή συμβολαίου με τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, ώστε αυτή να εντάξει τον αγώνα στο ετήσιο καλεντάρι της. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων αυτών θα πρέπει να προέλθουν από ιδιώτες, γίνεται αντιληπτό το δύσκολο του εγχειρήματος. Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Εκλεστοουν, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον των ίδιων των διοργανωτών του πρωταθλήματος, για τη δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στο ακίνητο του Ελληνικού, ανέφερε ότι «θα πρέπει να δούμε αν οι Ελληνες έχουν τα χρήματα».

Πέραν τούτου, εξίσου κρίσιμο για την ευόδωση της εν λόγω επένδυσης, είναι και η στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση, στοιχείο που είχε μέχρι σήμερα η Dielpis. Ωστόσο, ο νέος δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κ. Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος αναμενόταν να ορκιστεί σήμερα το απόγευμα στον χώρο της πρώην βιομηχανίας λιπασμάτων, δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του, σχετικά με τις προθέσεις του αναφορικά με την επένδυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια