FORMULA 1

Column Left

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

FORMULA 1 – Παμε Ρωμη, παμε EUR!

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ρώμης, Τζιάνι Αλεμάνο, η ιταλική πρωτεύουσα είναι σταθερά σε πορεία φιλοξενίας αγώνα Formula 1 και μάλιστα δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί είτε το 2012, είτε το 2013! Ένας αγώνας δρόμου γύρω από την ιστορική περιοχή EUR, έχει επιλεγεί από τον διάσημο Γερμανό σχεδιαστή Χέρμαν Τίλκε, όπως λένε οι πληροφορίες, καθώς οι δρόμοι εκεί έχουν μεγαλύτερο πλάτος συγκριτικά με το κέντρο της Ρώμης.
«Από το 2012, ή όχι αργότερα από το 2013, ένα Grand Prix θα γίνει στη Ρώμη. Αυτός θα είναι ο δεύτερος αγώνας της Ιταλίας, γιατί η Μόντσα είναι εξασφαλισμένη», σχολίασε στην ιταλική τηλεόραση ο Αλεμάνο.
Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτό το σκηνικό είναι η συγκατάθεση που πρέπει να δοθεί από το τοπικό συμβούλιο και τους κατοίκους: «Υπάρχουν προβλήματα γιατί πρέπει να έρθουμε σε πλήρη συμφωνία με τους κατοίκους του EUR. Έχουμε μια συμφωνία σε διεθνές επίπεδο, δεν υπάρχουν σίγουρα πράγματα, αλλά η υπόσχεσή μας είναι γερή», κατέληξε.
Λίγα λόγια για την περιοχή EUR
H Esposizione Universale Roma, ή αλλιώς περιοχή EUR, ή αρχικώς επονομαζόμενη ως Ε42, είναι ένα μεγάλο συγκρότημα, το οποίο έχει μετατραπεί τώρα σε προάστιο και εμπορικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης.
Δημιουργήθηκε το 1935 από τον Μπενίτο Μουσολίνι, με στόχο να ανοίξει τις πύλες της το 1942 για να γιορταστούν τα 20 χρόνια του φασισμού. Η συγκεκριμένη περιοχή σχεδιάστηκε για την επέκταση της πόλης προς τα νοτιοδυτικά, συνδέοντάς την με τη θάλασσα. Αυτό δεν συνέβη ποτέ τότε λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά από μια περίοδο αμφισβήτησης για την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό, το πρότζεκτ ανατέθηκε από τις αρχές σε δύο Ιταλούς αρχιτέκτονες που συνδύαζαν όλες τις τάσεις. Τον Μαρσέλο Πιατσεντίνι για τους αντιδραστικούς και τον Τζουζέπε Παγκάνο για τους προοδευτικούς. Οι δυο τους έφεραν το δικό τους προσωπικό στυλ στο σχεδιασμό κτιρίων μέσα στο συγκρότημα.
Η περιοχή EUR αποτελεί μια εικόνα μεγάλης κλίμακας για το πώς η αστική Ιταλία θα μπορούσε να μοιάζει, αν δεν έπεφτε ο φασισμός: φαρδιοί δρόμοι και λιτά στο σχεδιασμό τους κτίρια, εμπνευσμένα από την αρχαία ρωμαϊκή αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με μοντέρνες ματιές αποτελούμενες όμως από παραδοσιακά υλικά όπως ασβεστόλιθος και μάρμαρο.
Μετά τον πόλεμο οι αρχές της Ρώμης ανακάλυψαν ότι στην EUR είχαν ήδη τα πρώτα βήματα μιας εμπορικής περιφέρειας, που άλλες πρωτεύουσες ξεκίνησαν να σχεδιάζουν μόνο δεκαετίες αργότερα. Τις δεκαετές του ‘50 και του ’60 τα μισοτελειωμένα κτίρια της φασιστικής εποχής ολοκληρώθηκαν και άλλα νέα κατασκευάστηκαν σε σύγχρονο στυλ και χρησιμοποιήθηκαν ως γραφεία, η κυβερνητικές υπηρεσίες, εν μέσω μεγάλων κήπων και πάρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια