FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΔΥΚΣΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ SCHUMI...

Η Οικογένεια του Μίχαελ Σουμάχερ δεν μοιράζεται πλέον τα νέα για την πορεία της υγείας του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Γερμανός παραμένει σε κώμα εδώ και πέντε μήνες είτε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου μεταφέρθηκε στις 29 Δεκεμβρίου λίγες ώρες μετά το ατύχημα, είτε σε μονάδα που έχει κατασκευαστεί στο σπίτι του στην Ελβετία.
Ο Αμερικανός γιατρός Γκάρι Χάρτστιν, καθηγητής νευροχειρουργικής και πρώην επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Φόρμουλα 1, από την αρχή ανέλαβε μέσω του blog του να εξηγήσει σε όλους τα βήματα που ακολουθούν οι ιατροί και τους κινδύνους. Παραμένει η πιο αξιόπιστη πηγή.Όπως γράφει στο blog του μετά από πολλά αιτήματα από τους θαυμαστές του Σουμάχερ, επιχειρεί να εξηγήσει τι σημαίνει για έναν ασθενή (Σουμάχερ) να βρίσκεται σε διαδικασία αφύπνισης εδώ και πέντε μήνες. Ο "Σούμι" ανοίγει τα μάτια του δίχως να ανακτά τις αισθήσεις του δηλαδή να καταλαβαίνει που βρίσκεται και να έχει αίσθηση της κατάστασης του.
Ο Χάρτστιν δημιούργησε μια καμπύλη επιβίωσης βάσει του αριθμού των ασθενών που έχουν βρεθεί σε σχεδόν ίδια κατάσταση με τον Σουμάχερ. Χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο όρο γιατί κάθε εγκεφαλικό τραύμα είναι διαφορετικό.
Στο γράφημα απεικονίζεται αριστερά το ποσοστό των αριθμών και στη βάση το διάστημα μηνών που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες: Οι ασθενείς που ανακτούν τις αισθήσεις τους, εκείνοι που πεθαίνουν και όσοι παραμένουν σε διαδικασία αφύπνισης.
"Πέντε μήνες έχουν περάσει από το ατύχημα του Μίχαελ, αλλά για χάρη της απλούστευσης, ας δούμε την καμπύλη στους έξι μήνες. Κοιτάξτε τη γραμμή. Προσέξτε πως στους έξι μήνες, η γραμμή γίνεται σχεδόν οριζόντια. Με τον πιο θλιβερό τρόπο μετά από έξι μήνες μόλις ένας μικρός αριθμός ασθενών ανακτά τις αισθήσεις του. Το ποσοστό θανάτου ανέρχεται σε 25-30% το χρόνο. Και για επαναλάβω σχεδόν κανένας ασθενής μετά από ένα χρόνο θα ανακτήσει τις αισθήσεις του", αναφέρει ο Χάρτστιν.
Ο Αμερικανός γιατρός προσθέτει με ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ πως αν ο Σουμάχερ έχει τις αισθήσεις του μερικώς, οι πιθανότητες ανάκαμψης είναι καλύτερες. "Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα βελτίωσης τους επόμενους μήνες και χρόνια. Ορισμένοι ασθενείς στους έξι μήνες μιλούν, περπατούν, ντύνονται μόνοι τους".
Καταλήγει "φοβάμαι (και είμαι ουσιαστικά βέβαιος) πως δεν θα ακούσουμε ποτέ καλά νέα για τον Μίχαελ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια