FORMULA 1

Column Left

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ...

Οι  απόψεις των οδηγών της Formula 1 για την ασφάλειά τους στις βροχερές συνθήκες στις οποίες διεξήχθη το Ιαπωνικό GP διχάζονται, μετά το ατύχημα του Ζουλ Μπιανκί της Marussia λίγους γύρους πριν την καρό σημαία, που άφησε τον Γάλλο σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο της Ναγκόγια.
Το μονοθέσιο του Μπιανκί προσέκρουσε στο γερανό που μετέφερε εκτός πίστας τη Sauber του Άντριαν Σούτιλ, μετά από ατύχημα του Γερμανού στο ίδιο ακριβώς σημείο έναν γύρο νωρίτερα. Ο Σούτιλ, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του ατυχήματος του Μπιανκί, εκτιμά ότι οι αγωνοδίκες θα έπρεπε να είχαν στείλει στην πίστα το όχημα ασφαλείας μετά το δικό του, πρώτο ατύχημα, και σε συνθήκες εντεινόμενης βροχόπτωσης.
«Όλοι ξέρουν ότι αυτή η στροφή είναι μια που κρύβει παγίδες, ειδικά όταν βρέχει πολύ, και αν έχεις ένα ατύχημα εκεί πρέπει πιθανότατα να σκεφτείς την είσοδο του οχήματος ασφαλείας. Οι συνθήκες ήταν περίεργες σήμερα και δεν ήταν εύκολο να λάβεις τις σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή. Στην αρχή του αγώνα όλα πήγαν αρκετά καλά με το όχημα ασφαλείας. Η ορατότητα και η πίστα ήταν εντάξει για να οδηγήσουμε, αλλά άρχισε να βραδιάζει σχετικά νωρίς και ίσως θα έπρεπε να είχε σταματήσει ο αγώνας νωρίτερα», είπε ο Σούτιλ.
Περιγράφοντας το ατύχημα, εξήγησε: «Ο γερανός βγήκε για να μαζέψει το δικό μου αυτοκίνητο. Οι κίτρινες σημαίες κυμάτιζαν. Η άσφαλτος γέμιζε όλο και περισσότερο με νερό και γινόταν όλο και πιο δύσκολο να οδηγήσεις. Έναν γύρο μετά, ενώ κυμάτιζαν οι κίτρινες σημαίες, ο Ζουλ είχε το ίδιο τετ-α-κε με μένα κι αυτό ήταν. Ήταν λίγο ως πολύ το ίδιο ατύχημα, αλλά η κατάληξη ήταν διαφορετική».
Ο Σούτιλ επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν συζητήσεις να γίνει νωρίτερα το πρωί ο αγώνας, αλλά δεν ζητήθηκε η άποψη των οδηγών: «Συζητήθηκε, αλλά κανείς δεν ζήτησε την άποψή μας. Ήταν ξεκάθαρο ότι όσο προχωρούσε η μέρα οι συνθήκες γινόταν όλο και πιο βροχερές και θα ήταν εύκολο να είχε αρχίσει νωρίτερα ο αγώνας. Αλλά δεν είναι στο χέρι μου».
Χάμιλτον: «Έχω τρέξει σε χειρότερες συνθήκες»
Ο Λιούις Χάμιλτον, αντίθετα, υπερασπίστηκε την απόφαση των αγωνοδικών να μην στείλουν στην πίστα το όχημα ασφαλείας μετά το ατύχημα του Σούτιλ: «Ελπίζω [ο Μπιανκί] να γίνει καλά. Περνούσα από εκεί και όλοι σήκωναν το γκάζι με τις κίτρινες σημαίες. Όταν κυματίζει διπλή κίτρινη σημαία οφείλεις να σηκώσεις το γκάζι. Είδα ότι ένας γερανός μετέφερε ένα αυτοκίνητο, αλλά μετά με την κόκκινη σημαία διαπίστωσα ότι υπήρχε κι άλλο αυτοκίνητο μπερδεμένο εκεί. Δεν κατάφερα να δω ακριβώς τι συνέβαινε», είπε ο Άγγλος.
«Στην αρχή οι συνθήκες δεν ήταν τόσο άσχημες. Ήταν βρεγμένη η άσφαλτος, φυσικά, αλλά έχω τρέξει σε πολύ χειρότερους αγώνες από άποψη υδρολίσθησης. Μείναμε για αρκετή ώρα πίσω από το όχημα ασφαλείας. Έλεγα στη ραδιοεπικοινωνία ότι είμαστε εντάξει για να ξεκινήσει ο αγώνας, γιατί η πίστα ήταν πια σε καλή κατάσταση».
«Όμως, προς το τέλος άρχισε να βρέχει λίγο περισσότερο - χωρίς να προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα, για μένα συγκεκριμένα. Αλλά ίσως για άλλους να ήταν εύκολο να χαθεί η θερμοκρασία των ελαστικών, και αν χάσεις ταχύτητα τότε είναι πολύ, πολύ δύσκολο», κατέληξε ο νικητής.
Μάσα: «Φώναζα να διακοπεί ο αγώνας»
Ο Φελίπε Μάσα συντάσσεται με τον Σούτιλ: «Πρώτα από όλα πρέπει να μάθουμε τι έχει συμβεί στον Ζουλ. Ανησυχώ πολύ ότι προσέκρουσε στο γερανό στο τέλος του αγώνα» είπε ο Μάσα επιστρέφοντας στο γκαράζ της Williams και συνέχισε: «Κατά την άποψή μου, ο αγώνας ξεκίνησε πολύ νωρίς. Οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την οδήγηση, στην αρχή. Κι έπειτα, τελείωσαν τον αγώνα πολύ αργά».
«Είχα ήδη αρχίσει να φωνάζω στη ραδιοεπικοινωνία πέντε γύρους πριν μπει το όχημα ασφαλείας ότι πλέον η πίστα είχε πολύ νερό. Αλλά καθυστέρησαν λίγο παραπάνω και οι συνθήκες ήταν επικίνδυνες. Ο αγώνας θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα, ή ίσως να γινόταν χθες. Είδαμε ότι υπήρξε ένα ατύχημα στο τέλος και πρέπει να καταλάβουμε τι έχει συμβεί στον Ζουλ, αυτή είναι η μόνη μου ανησυχία αυτή τη στιγμή».
Τέλος, ο Τζένσον Μπάτον είχε αντίθετη άποψη από τον Μάσα, πάντως: «Όταν ξεκίνησε ο αγώνας οι συνθήκες ήταν καλές. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή ανάμεσα στην οδήγηση πίσω από το σπρέι [του προπορευόμενου μονοθεσίου] και της αδυναμίας να βλέπεις, και της τοποθέτησης σωστών ή λάθος ελαστικών. Νομίζω ότι η FIA έλεγξε καλά την κατάσταση. Είναι τόσο δύσκολο... Αλλά μας άκουγαν διαρκώς».
«Θέλουμε να αγωνιζόμαστε, αλλά με ασφάλεια. Τη στιγμή που το σπρέι έπαψε να είναι πολύ ήμασταν σχεδόν έτοιμοι ήδη να βάλουμε τα ενδιάμεσα λάστιχα. Νομίζω ότι έκαναν καλή δουλειά να ελέγξουν την κατάσταση, διότι δεν ήταν καθόλου εύκολο για εκείνους», κατέληξε ο οδηγός της McLaren.
Λάουντα: «Δεν χρειαζόταν το όχημα ασφαλείας
Ο σύμβουλος της Mercedes GP, Νίκι Λάουντα, συμφωνεί με τους Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ:«Ήταν σωστή η απόφαση να ξεκινήσει ο αγώνας. Δεν μπορείς να πεις ότι FIA έκανε κάποιο λάθος. Ο αγώνας ξεκίνησε με τον πιο προσεκτικό τρόπο που μπορούσε. Αλλά θα μπορούσε να είχε εκκινήσει νωρίτερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, μπορούσε να είχε γίνει η εκκίνηση στη 1:00 μ.μ. Αλλά δεν παίρνω εγώ αυτές τις αποφάσεις. Στο τέλος, κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο».
Ο Αυστριακός συνέχισε: «Το ατύχημα του Σούτιλ έγινε αρκετά μακριά από την άσφαλτο και σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα το συζητούσαμε, γιατί το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε αμέσως. Το σημείο που θα τοποθετούνταν το αυτοκίνητο ήταν πολύ κοντά, κι από αυτή την άποψη η απόφαση ήταν σωστή. Όμως, στο τέλος αποδείχθηκε λανθασμένη».
«Οι αγώνες αυτοκινήτου είναι επικίνδυνο σπορ. Μεταξύ μας πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, και όταν συμβαίνει μας εκπλήσσει. Αλλά πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι αγώνες αυτοκινήτου είναι επικίνδυνοι. Και το σημερινό ατύχημα ήταν αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων και είναι εξαιρετικά ατυχές», κατέληξε ο Λάουντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια