FORMULA 1

Column Left

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΝΑ ΠΩΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ...

Έτσι μοιράζονται τα εκατομμύρια στη Formula 1!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ
To πρακτορείο ειδήσεων AP αποκάλυψε το πως κατανέμεται στις ομάδες της Formula 1 το μερίδιο από τα ετήσια έσοδα του σπορ, τα οποία το 2013 ανήλθαν σε 1,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Από το εν λόγω ποσό, οι έντεκα ομάδες που μετέχουν στο Πρωτάθλημα μοιράστηκαν 820 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 68,7% του συνολικού ποσού.
Το πόσο δίκαιη είναι η μοιρασιά είναι ένα θέμα που απασχολεί κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες ομάδες του γκριντ, αρκετές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ακόμα και θέμα επιβίωσης.
Αναλυτικά...
Η Ferrari τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης καθώς είναι η ομάδα που δεν έχει απουσιάσει ποτέ από την Formula 1 άμα τη θέσπιση του Πρωταθλήματος, το 1950. Συνολικά, η Scuderia έβαλε στα ταμεία της 171 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) τα οποία αναλύονται ως εξής: 72 εκ. για την τρίτη θέση που κατέλαβε πέρσι (2013) στο Πρωτάθλημα κατασκευαστών και 99 εκ. για τις επιτυχίες του παρελθόντος αλλά και την ιστορική αξία της.
Η Red Bull που τα τελευταία χρόνια σάρωσε τους τίτλους, έλαβε συνολικά 162 εκ. δολάρια για το 2013. Από αυτά, τα 90 εκ. είναι για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και τα 72 εκ. ως μπόνους για τις επιτυχίες των τελευταίων ετών (τέσσερα σερί Πρωταθλήματα).
Η Mercedes, η οποία φέτος σάρωσε έχοντας εξασφαλίσει το νταμπλ (Πρωτάθλημα σε οδηγούς και κατασκευαστές), έλαβε 80 εκ. δολάρια για τη δεύτερη θέση που πήρε στο Πρωτάθλημα κατασκευαστών του 2013.
Στα ταμεία της McLaren μπήκαν 72 εκ. δολάρια (62 εκ. για την πέμπτη θέση στο Πρωτάθλημα κατασκευαστών και 12 για τις επιτυχίες του παρελθόντος), ενώ η Lotus έλαβε 65 εκ. δολάρια για την τέταρτη θέση που πήρε πέρσι στο Πρωτάθλημα κατασκευαστών.
Ακολούθησε η Force India που έβαλε στα ταμεία της 59 εκ. δολάρια, λόγω της έκτης θέσης στο περσινό Πρωτάθλημα, ενώ η Williams που ολοκλήρωσε τη σεζόν στην ένατη θέση, έλαβε συνολικά 56 εκ. δολάρια (47 εκ. για την ένατη θέση και 9 εκ. για τις επιτυχίες του παρελθόντος).
Η Sauber εξαργύρωσε την έβδομη θέση που κατέλαβε πέρσι στη βαθμολογία κατασκευαστών με 53 εκ. δολάρια, ενώ η Toro Rosso που έκλεισε τη σεζόν στην όγδοη θέση πήρε 50 εκ. δολάρια.
Caterham και Marussia που βρίσκονται στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ως οι "φτωχοί συγγενείς", μιας και τα έσοδά τους από το διαφημιστικό "πακέτο" είναι μικρά αν αναλογιστούμε το υψηλό κόστος εμπλοκής στο Πρωτάθλημα.
Η Caterham ήταν σε πιο πλεονεκτική θέση καθώς εξαργύρωσε το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια μπήκε δύο φορές στη δεκάδα του Πρωταθλήματος κατασκευαστών, λαμβάνοντας 40 εκ. δολάρια. Σε σαφώς πιο δυσχερή θέση η Marussia, που έλαβε μόλις 10 εκ. δολάρια για τη δέκατη θέση της στο περσινό Πρωτάθλημα. Πολύ δύσκολα πάντως θα δούμε τις δύο παραπάνω ομάδες και του χρόνου στο γκριντ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια