FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΤΟ ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ FORMULA 1

Σκάνδαλο στη Formula 1 με καταγγελία δωροδοκίας! | onsports.gr
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει φυλακισμένος Γερμανός πρώην τραπεζίτης, δέχθηκε δωροδοκία από τον εμπορικό διευθυντή της Φόρμουλα Ένα, Μπέρν Έκλστοουν!
Φυλακισμένος πρώην Γερμανός τραπεζίτης δήλωσε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου ότι ο εμπορικός διευθυντής της Φόρμουλα Ένα, Μπέρνι Έκλστοουν, τον δωροδόκησε, όταν συνεργάζονταν, στηρίζοντας έτσι τις θέσεις της εισαγγελίας στη δίκη του Βρετανού. Ο Έκλστοουν κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον Γκέρχαρντ Γκριμπκόφσκι με 44 εκατομμύρια δολάρια, καταβολή που συνδέεται με την πώληση, πριν από οκτώ χρόνια, μεριδίου μετοχών της Φόρμουλα Ένα από τη γερμανική τράπεζα BayernLB στην εταιρεία CVC, η οποία εκμεταλλεύεται τα εμπορικά δικαιώματα του πρωταθλήματος. Ο 83χρονος Βρετανός, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες περί δωροδοκίας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών, εάν κριθεί ένοχος.«Η προσφορά ήρθε ξεκάθαρα απ' αυτόν» είπε ο Γκριμπκόφσκι στο δικαστήριο του Μονάχου, ενώ ο Έκλστοουν παρακολουθούσε τη διαδικασία με τη βοήθεια μεταφραστή, και πρόσθεσε: «Αποδέχθηκα την προσφορά». Ο Γκριμπκόφσκι τοποθέτησε χρονικά τη συμφωνία του με τον Έκλστοουν σε μια σειρά συναντήσεών τους, συμπεριλαμβανομένης μιάς στις 17 Μαΐου 2005, και δήλωσε υπαίτιος για το γεγονός ότι επέτρεψε στον εαυτό του να διαφθαρεί. «Είχα ένα καρότο να ταλαντεύεται μπροστά μου. Άρπαξα το καρότο» τόνισε χαρακτηριστικά. Όμως, ο Γκριμπκόφσκι, ο οποίος άρχισε να δίνει αποδείξεις στη δίκη την Παρασκευή, δεν μπόρεσε εκ νέου να πει με ακρίβεια τι περίμενε ο Έκλστοουν ως αντάλλαγμα για την πληρωμή. «Αυτό παρέμεινε ασαφές» είπε στον δικαστή Πέτερ Νολ, ο οποίος ήταν επίσης πρόεδρος της δίκης στην υπόθεση του 2012, όταν ο Γκριμπκόφσκι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8,5 ετών για τις πληρωμές.
Η σχέση ανάμεσα στον Γκριμπκόφσκι, πρώην στέλεχος της BayernLB, και τον Έκλστοουν είναι το κεντρικό θέμα στην υπόθεση, η οποία απειλεί να κοστίσει στον εμπορικό διευθυντή της Φόρμουλα Ένα τη φήμη και τη θέση του. Η εισαγγελία του Μονάχου καταγγέλλει ότι ο Έκλστοουν ευνόησε την CVC ως νέο ιδιοκτήτη, επειδή οι υπεύθυνοί της είχαν δεσμευθεί να τον κρατήσουν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Από την πλευρά του, ο Έκλστοουν παραδέχεται ότι έχει καταβάλει αρκετά εκατομμύρια δολάρια στον Γκριμπκόφσκι, ωστόσο ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε για να... κλείσει το στόμα του Γερμανού, ο οποίος απειλούσε να προβεί σε ψευδείς καταγγελίες για τις φορολογικές υποθέσεις του, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την περιουσία του Βρετανού. Ο Γκριμπκόφσκι είπε ότι είχε διαδώσει φήμες για τη φορολογική κατάσταση του Έκλστοουν, μετά από διαφωνίες που είχαν αναφορικά με τη διοίκηση της «επιχείρησης» που λέγεται Φόρμουλα Ένα, αλλά αρνήθηκε πως εκβίασε τον Βρετανό.
Ο Γκριμπκόφσκι ενεπλάκη στη Φόρμουλα Ένα μετά την εξαγορά από την BayernLB ποσοστού 47% των μετοχών της Φόρμουλα Ένα, ύστερα από την κατάρρευση του ομίλου ΜΜΕ του Λέο Κιρχ το 2002.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια