FORMULA 1

Column Left

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΕΧΕΙ..ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗΝ FORMULA 1

Η προσπάθεια λοιπόν που βασίζεται στην πρόταση του αρχιτέκτονα Θανάση Παπαθεοδώρου μπήκε στην "επόμενη φάση" της, καθώς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες αλλά και η σύσταση εκτελεστικής επιτροπής με μέλημα την προώθηση του Dielpis F1 και την υλοποίηση του ονείρου έλευσης της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας.Ας τα δούμε όμως βήμα-βήμα. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι καινούριο, πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και έκτοτε κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα. Ειδικά τώρα, η πολιτική συγκυρία αλλά και η αλλαγή κλίματος στον τομέα τον επενδύσεων στη χώρα μας, ίσως αλλάζουν τα δεδομένα. Άλλωστε μη ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα project το οποίο θα βασιστεί σε ιδιωτικές επενδύσεις και όχι σε κρατικές χορηγίες.Από την πλευρά της, η πολιτεία για πρώτη φορά έδειξε έμπρακτα πως στηρίζει μία τέτοια προσπάθεια, σε πρόσφατη επιστολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, προς τον δήμαρχο Δραπετσώνας-Κερατσινίου κ. Λούκα Τζάνη. Σε αυτή, χαιρέτιζε την προσπάθεια και υποσχόταν "λύσεις" στον τομέα που αποτελεί μόνιμο πρόβλημα στη χώρα μας: τις αδειοδοτήσεις.

Το πλάνο λοιπόν της Dielpis F1, αφορά στη δημιουργία θεματικού πάρκου που θα μεταμορφώσει την περιοχή και θα περιλαμβάνει, ξενοδοχείο 5 αστέρων, καζίνο, μουσείο μυθολογίας, χώρους αναψυχής και πολλαπλών δραστηριοτήτων, εμπορικό κέντρο, συνεδριακούς χώρους, μαρίνα πολυτελών σκαφών και άλλα. Εκτιμάται πως θα δημιουργήσει 8.500 θέσεις εργασίας για την κατασκευή του σιρκουί και των λοιπόν εγκαταστάσεων, θα έχει 4.500 μόνιμες θέσεις αλλά και 2.500 εποχικές θέσεις εργασίας, για τις ημέρες διεξαγωγής αγώνων.
Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε και στην προ δύο ετών συνάντησή του με τον κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1 Bernie Ecclestone, ο οποίος όχι μόνο έδειξε ενδιαφέρον για την πρόταση αλλά σύμφωνα πάντα με τον Έλληνα αρχιτέκτονα, τοποθέτησε τη χώρα μας στην... pole position ανάμεσα στη μακροσκελή λίστα των χωρών που ερίζουν για να ενταχθούν στο καλεντάρι του σπορ.
Όσο για το ερώτημα "γιατί στη Δραπετσώνα;" ο κ. Παπαθεοδώρου στάθηκε σε τρία σημεία: την ανάγκη αναμόρφωσης τεράστιων εκτάσεων που ρημάζουν (700 στρέμματα!), το γεγονός πως αποτελεί πύλη της χώρας, μέσω του λιμανιού του Πειραιά που δεσπόζει στη Μεσόγειο, καθώς και η ιστορική σημασία της περιοχής όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων ο Τάφος του Θεμιστοκλή.

Όλα αυτά σε ένα εγχείρημα που θα κοστίσει 800.000.000 ευρώ, με πλησιέστερο ορίζοντα το 2017. Εάν βρεθούν επενδυτές, υλοποιηθούν τα σχέδια, εάν όντως ο Ecclestone δεχθεί, έχοντας ικανοποιηθεί οικονομικά, να φέρει τη χώρας μας πιο ψηλά στη λίστα από άλλες χώρες που βρίσκονται σε αναμονή.
Για να μπορέσει μέχρι τότε αν γίνει το θαύμα πραγματικότητα και η Ελλάδα να αποκτήσει ένα πολύτιμο παράθυρο προς τον κόσμο, μιας και η F1 προβάλλεται σε 200 χώρες με κοινό της τάξης του 1 δις (!), συστάθηκε το σωματείο ΦΥΠΑΑF1 με πρόεδρο τον Χρήστο Κύρτσο που είπε χαρακτηριστικά: "Το σωματείο αυτό δημιουργήθηκε για να μαζέψει οπαδούς της μεγάλης αυτής ιδέας".
Ιδρυτικά μέλη σε αυτό είναι προσωπικότητες από διάφορους χώρους, όπως άλλωστε μαρτυρά και η σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής που αναφέραμε νωρίτερα. Στόχος της, είναι μπορέσει να υπερπηδήσει εμπόδια και να λειάνει το δρόμο προς την κατασκευή του θεματικού πάρκου και της πίστας.

Ας δούμε τώρα, ποιοι την αποτελούν, αρχής γενομένης από τον άνθρωπο που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την ιδέα, τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ο κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε μεταξύ άλλων: "Πρέπει να αλλάξουμε τη μοίρα μας και να σταματήσουμε τον κατήφορο. Να πάμε μπροστά. Ο πρωθυπουργός της χώρας με τίμησε με την επιστολή που ουσιαστικά μας δίνει το πράσινο φως και τώρα, ζητώ να βοήθεια απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να υλοποιηθούν τα σχέδιά μας".
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνέντευξη Τύπου και σε όλη την προσπάθεια έχει ο πρώην υπουργός κ. Σήφης Βαλυράκης που μεταξύ άλλων τόνισε: "Από το μακρινό 1987 και την επιτροπή που είχαμε συστήσει τότε για την προσπάθεια ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαμε τη Formula 1 στο φάκελό μας. Πρόκειται όμως για ένα ακόμα σημαντικότερο αθλητικό γεγονός, με μεγαλύτερη προβολή που ενώ οι Ολυμπιακοί γίνονται στη χώρα μας κάθε 100 χρόνια, αυτό θα γίνεται σε ετήσια βάση. Η πίστα αυτή θα αποτελέσει brand name για την Ελλάδα και θα βοηθήσει τον τουρισμό μας. Είναι ένα εθνικό έργο, μία εθνική προτεραιότητα. Η πρόσκλησή μας προς όλους είναι: ελάτε μαζί μας στο μέλλον!"
Ένας από τους επιχειρηματίες που έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και είναι ήδη γνωστός για την εμπλοκή του με τον αθλητισμό είναι ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος. "Ακούμε πολλά χρόνια για τη δημιουργία μίας πίστας Formula 1 στην Ελλάδα αλλά πάντα όλα έμεναν στη θεωρία. Ευτυχώς, τώρα υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που πραγματικά προσπαθεί να πετύχει αυτόν τον στόχο. Όλοι όσοι αγαπάνε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, πρέπει να βοηθήσουν. Από την πλευρά μου, θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω ώστε αυτό το όνειρο να πάρει σάρκα και οστά", είπε ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια